Els museus catalans se sumen a la celebració virtual del Dia Internacional dels Museus | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Els museus catalans se sumen a la celebració virtual del Dia Internacional dels Museus

Del 16 al 18 de maig a través de les xarxes socials i de les pàgines webs dels museus 13.05.2020
Els museus de Catalunya celebren un any més el Dia Internacional dels Museus (DIM), el gran esdeveniment que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM) cada 18 de maig. El lema del DIM 2020 és “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió”, un punt de trobada per celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus.
 
Enguany, davant la pandèmia mundial de la COVID-19 i el confinament de la societat per prevenir l’expansió del virus, organitzacions i institucions museístiques catalanes han volgut ser més a prop que mai de les ciutadanes i dels ciutadans i sumar-se a la celebració virtual del Dia Internacional dels Museus, apropant els museus a les cases de les ciutadanes i ciutadans.
 
En aquest context, des del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya s’ha volgut donar un suport excepcional a la celebració d’aquest esdeveniment internacional, impulsant una campanya conjunta i la realització d’unes iniciatives conjuntes pels museus catalans, en coordinació i col·laboració amb els equipaments museístics, les xarxes de museus, les administracions titulars i gestores de museus.
 
  • Visites virtualsUna de les principals iniciatives son 20 visites virtuals guiades de 20 minuts que es realitzaran en directe a través del canal Youtube de patrimoni.gencat. Tindran una durada d’uns 20 minuts aproximadament i aniran a càrrec de directores i directors de museus, educadores i educadors, conservadores i conservadors, comissaris i comissàries d’exposicions, etc.
  •  
  • Finestres obertes en línia. L’altra gran iniciativa aplega prop d’un centenar museus d’arreu del país que mostraran a través de 75 píndoles audiovisuals un tast de la riquesa patrimonial de les col·leccions museístiques catalanes i de la tasca dels professionals que hi treballen.
  •  
  • Reptes participatiusEl DIM 2020 proposa dos reptes: el #DIMchallenge, inspirat en els exitosos reptes d’art que han emplenat la xarxa aquestes setmanes, consistent en la recreació d’una obra d’art dels fons digitals dels museus catalans i del portal web Visitmuseum, i la #MaratóMuseumQuizaCasa. Després de l’èxit d’aquesta iniciativa sorgida durant el confinament des dels museus de Ciències Naturals i Marítim de Barcelona, prop de 50 museus repten a adults i famílies a una marató de preguntes que durarà del 16 al 18 de maig.
  •  
  • Converses professionalsEls museus en temps de la COVID-19 és un cicle de cinc converses virtuals que tindran lloc el 19 i el 20 de maig i consistiran en uns diàlegs entre una persona del sector museístic amb experiència sobre l’àmbit a tractar que preguntarà a un especialista de l’altre sector, al qual se li demanaran reflexions per entendre com els està afectant la crisi.

Consulta tota la programació al web especial del DIM 2020.