Els museus i monuments de la Generalitat de Catalunya programen més d'un centenar d'activitats per aquest estiu | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Els museus i monuments de la Generalitat de Catalunya programen més d'un centenar d'activitats per aquest estiu

Entre les propostes hi ha passejades guiades, visites teatralitzades, exposicions temporals, jocs d’escapada i de pistes o tasts de vins 06.07.2022
Aquest primer cap de setmana de juliol hem donat el tret de sortida al programa d’activitats d’estiu que se celebra als museus, monuments i jaciments arqueològics de la Generalitat de Catalunya. Ho ha fet amb el Mirarock al castell de Miravet, que va comptar amb l’actuació d’Els Pets, que van presentar el seu nou i tretzè disc ‘1963’, i Maria Jacobs, que va compartir amb el públic el seu tercer disc ‘Et porto escrit’.

Com cada estiu, els equipaments patrimonials gestionats per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, s’omplen d’activitats adreçades a tots els públics. El programa incrementa l’oferta cultural respecte els anys anteriors amb 102 activitats adreçades a tots els públics. Experiències totes elles que fan viure el patrimoni a través de la programació d’activitats atractives que motiven la seva visita i augmenten la satisfacció de les persones visitants.

Concerts, cicles i festivals

Entre les cites musicals destaca el Festival Jordi Savall, que celebra la seva segona edició i es consolida com a cita imprescindible de l’estiu a les comarques de Tarragona. El Reial Monestir de Santes Creus acollirà, de l’11 al 15 d’agost, 10 concerts d’aquest festival de música antiga dirigit pel reconegut intèrpret i director, que tindrà lloc diverses dates de juliol i agost en espais patrimonials que formen part de la Ruta del Cister. També destaca la Schubertíada a la Canònica de Vilabertran, a l’Alt Empordà, que fa 30 anys enguany i dona el tret de sortida també l’11 d’agost amb la soprano Marlis Petersen.

Altres cites musicals de l’estiu als monuments catalans són els festivals empordanesos de Portalblau a Empúries i el de música clàssica a Sant Pere de Rodes. Aquest últim donarà el tret de sortida el 16 de juliol amb el concert commemoratiu del Mil·lenari de Sant Pere de Rodes, “tu es petrus”, a càrrec de la Coral Càrmina i del pianista Emili Blasco, sota la direcció de Daniel Mestre.

A la comarca de l’Urgell, torna el cicle de concerts la Pedra Parla al Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona, un cicle de petit format, eclèctic i d’altíssima qualitat artística que comptarà enguany l’òpera “Acis i Galatea”, de Händel. També tornen les Nits d’Estiu del Museu d’Història de Catalunya amb un nou passeig musical per veus joves de la Mediterrània i el cicle de concerts que acull el Conjunt monumental de Centcelles, a Constantí.

Visites guiades, teatralitzades i jocs d'escapada

L’oferta de visites guiades i passejades s’incrementa amb noves propostes de visites temàtiques, intergeneracionals i altres que combinen el patrimoni monumental i el natural. A les comarques de Girona les persones visitants poden apuntar-se a la clàssica “Ruta Josep Pla” a la ciutat ibèrica d’Ullastret, o a la Girona monàstica que permet conèixer els monestirs de Sant Pere de Galligants i Sant Daniel. Al Priorat, es podrà participar de la visita “Reflexions d’un pare cartoixà a Montsant” o a la segona passejada espiritual a la Cartoixa d’Escaladei. A l’Alt Penedès, a la ciutat d’Olèrdola s’ha programat la ruta de 5 km “Olèrdola, una muntanya d’històries” per descobrir les construccions de pedra seca o les restes arqueològiques de les tombes amb forma humana medievals.

Les famílies podran participar en les populars visites teatralitzades que cada any amplien i de jocs d’escapada com el de la Canònica de Vilabertran o el del Museu d’Art de Girona. També de jocs de pistes com el que organitza la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya sota el títol “La maledicció d’Asclepi” o “El secret del Príncep d’Olèrdola” al MAC Olèrdola.

Visites gastronòmiques

La gastronomia també té lloc en la programació d’estiu amb els “Divendres DiVins” que organitza el Departament de Cultura i es tornen a programar al Reial Monestir de Santes Creus i a la Cartoixa d’Escaladei. Els visitants també podran gaudir de tasts de vins a Empúries amb l’activitat “Bibendum”, del “Tast pel Mil·lenari” a Sant Pere de Rodes o de la nit de vins a la Canònica de Vilabertran amb l’activitat “Un brindis per la núvia i el nuvi”. El Museu d’Art de Girona proposa “El Museu d’Art en clau de dona” que inclou una visita guiada i un còctel als jardins.

Exposicions temporals

Paral·lelament a la programació especial d’estiu, durant aquests mesos es podrà gaudir de diverses exposicions temporals, entre les quals destaca “Parar taula”, d’Isabel Banal i Tura Sanglas, que es podrà visitar a la Canònica de Vilabertran. Aquesta exposició, dins el cicle “Diàlegs: pintura, música i patrimoni”, està organitzada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i El Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona.



El detall de les activitats es pot consultar al web patrimoni.gencat.cat/estiu que inclou, a més, propostes de rutes, escapades de cap de setmana i diverses promocions per viure un estiu ple de patrimoni cultural.