Els orígens de l’art al Cogul | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

Escena de dansa del conjunt de pintures rupestres de la Roca dels Moros, al Cogul

Mapa

Els orígens de l’art al Cogul

Escapeu-vos a les Garrigues per visitar la Roca dels Moros i els seus voltants
Has visitat mai el conjunt rupestre de la Roca dels Moros, al Cogul? És un testimoni excepcional amb més de 8.000 anys d’història que durant uns 5.000 anys va ser utilitzat com a lloc de culte. Patrimoni Mundial de la Humanitat des de 1998, alberga pintures dels darrers caçadors-recol·lectors i de grups neolítics. Els investigadors hi han identificat també inscripcions d’època ibèrica i romana, tot i que moltes són il·legibles. Endinsa't en els orígens de l’art al Cogul i aprofita per visitar també els voltants de les Garrigues!
 
ROCA DELS MOROS
Amb 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca, la Roca dels Moros, al Cogul, és un dels jaciments rupestres més importants de Catalunya. Forma part del conjunt d’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica, format per 757 jaciments amb pintures.
 
POBLES DE TARRÉS I L’ALBI
A uns 40 minuts en cotxe de Cogul es troba el poble de Tarrés. Amb poc més de 100 habitants, està format per carrers estrets i empinats amb construccions de pedra seca. Passeja pel carrer de l’Església, els porxos de cal Magre o la plaça de la Font. Molt a prop hi ha el poble de l’Albí, situat als peus de les runes d’un castell del segle XII que va ser convertit en palau renaixentista a finals de segle XVI.
 
ESGLÉSIA ROMÀNICA DE SANT JOAN BAPTISTA DE VINAIXA
Vinaixa es troba a només uns minuts en cotxe de l’Albí. S’hi pot visitar la petita església de Sant Joan Baptista amb l’interior molt ben conservat. Hi destaquen l’absis, el cor de fusta, la façana neoclàssica i barroca, un oratori de Maria i petits fragments del que havia estat l’antic altar barroc, cremat durant la guerra.
 
Completa aquesta ruta amb una nit d’allotjament en una antiga casa de pastor, una vista al Parc dels Olors, al Celler Mas Blanch i Jové i a la Vinya dels Artistes. Tota la informació aquí.
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural