Els orígens de l’art a la nova exposició del Museu d’Arqueologia de Catalunya: “Art Primer. Artistes de la prehistòria” | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Els orígens de l’art a la nova exposició del Museu d’Arqueologia de Catalunya: “Art Primer. Artistes de la prehistòria”

S'exhibeixen dos-cents cinquanta objectes, un patrimoni prehistòric excepcional, gran part del qual s’exposa per primera vegada a Catalunya.
Barcelona
11.02.2020
El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) ha obert al públic una nova exposició, «Art primer. Artistes de la prehistòria», a través de la qual proposa un viatge al passat a la recerca dels orígens de l'art. Una mostra que, també explica l’art rupestre llevantí, una de les expressions artístiques més originals sorgides, tant a Catalunya com a la resta de la mediterrània peninsular, fa més de 7.000 anys.
 
Organitzada com a cloenda del 20è aniversari de la declaració de l’art rupestre de la façana mediterrània peninsular com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO, l’exposició exhibeix dos-cents cinquanta objectes únics de la prehistòria europea, procedents de vint museus i institucions catalanes, de l’estat Espanyol i franceses. Un patrimoni prehistòric excepcional, gran part del qual s’exposa per primera vegada a Catalunya.
 
Mereixen una menció especial els fragments originals de pintures rupestres llevantines conservades al MAC (Cova dels Moros, Calapatà, Terol) i al Museu de la Valltorta (Comunitat Valenciana), entre les quals destaca el cèlebre “Arquer de la Valltorta”. També són rellevants els objectes paleolítics procedents de la regió francocantàbrica, com l’espàtula amb forma de peix de la Cueva de El Pendo, del Museo de Prehistoria y Arqueología de Cantabria i les peces més antigues d’art paleolític trobades a Catalunya i fins ara mai exposades, procedents dels jaciments de l’Hort de la Boquera a Margalef de Montsant i de Vimbodí, de catorze mil anys d’antiguitat. Finalment, a la mostra es pot contemplar una rica col·lecció de calcs de pintures rupestres reunits pel MAC des de principis del segle XX.
 
D’estètica contemporània, atractiva i innovadora, l’exposició ocupa més de 800 m2 de l’espai central del Museu i ofereix nombrosos recursos audiovisuals i de realitat virtual en 360 graus que mostren escenes animades de la prehistòria, reproduccions de processos tecnològics, o la visita immersiva de coves i abrics, amb l’objectiu d’arribar i seduir un ample ventall de visitants. Completa l’exposició l’Arqueolab, un espai de joc i interacció, on es desenvoluparan activitats per a tots els públics amb l’objectiu de fer possible la descoberta experiencial de l’art llevantí.
 
El tractament de la mostra integra una mirada de gènere al seu discurs. La contribució de la dona en la creació artística es fa palès en les escenografies, audiovisuals i d’altres recursos museogràfics.
 
L’exposició s’estructura en els següents àmbits:
  1. Els orígens de l’art: El naixement del comportament simbòlic està envoltat d’incertesa. Els nostres avantpassats africans ja dibuixaven sobre colorants i recipients fa entre 100 i 60.000 anys.
  2. L’art paleolític. L’art dels animals: Ara fa entre 40.000/35.000 i 11.700 anys, coves profundes, abrics i roques a l’aire lliure van fer de llenços a dibuixos, gravats i pintures d’animals.
  3. L’art llevantí. L’art de les persones: Als inicis de l’era postglacial la façana mediterrània peninsular esdevé l’escenari de l’art llevantí. Els humans es converteixen en protagonistes d’escenes.
  4. L'art de documentar l'art. De la balma al museu: El MAC custodia una col·lecció singular de calcs originals que il·lustren els primers grans descobriments d’art llevantí. Calcs excepcionals que en alguns casos esdevenen l’únic testimoni de figures ja desaparegudes.
  5. L’art rupestre, patrimoni de la humanitat: s’estima que arreu del món hi ha centenars de milers de jaciments amb art rupestre, i les troballes continuen.  És el cas de l’art rupestre de la façana mediterrània de la península Ibèrica, patrimoni de la humanitat des del 1998, la concentració de jaciments més gran d’Europa, que proporciona un quadre excepcional de la vida humana en un moment inicial de la nostra evolució cultural.
  6. Arqueolab: Un espai de joc i interacció on es desenvoluparan activitats que ens permetran descobrir l’art llevantí en primera persona.
L’exposició que es pot visitar des del 7 de febrer i fins al 28 de juny ofereix també un ampli programa d’activitats, format per visites guiades, tallers, masterclasses i conferències d’especialistes i visites organitzades a conjunts d’art rupestre, tant de Catalunya com de l’Estat espanyol. També s’han programat activitats per a centres escolars i per a famílies els caps de setmana. Per a públic especialista es programa un seminari d’Art Rupestre i Experimentació, del 4 al 6 de març, que constarà de dues jornades pràctiques centrades en l’ús de les noves tecnologies i en l’experimentació com a eina d’estudi de l’art rupestre.
 
Acomnpanya a l’exposició l’edició d’un catàleg que, a més de les peces i documents exposats, integra diversos articles d’especialistes en art prehistòric i en art rupestre llevantí, que permeten un aprofundiment sobre els diversos temes abordats en la mostra.
 
Més informació: www.macbarcelona.cat

La Ruta de l’Art Rupestre
L’exposició vol contribuir també a la dinamització i difusió de la “Ruta de l’Art Rupestre” a Catalunya, impulsada i coordinada pel MAC.
 
La Ruta de l’Art Rupestre integra una sèrie de conjunts de pintures i gravats rupestres prehistòrics que es conserven arreu de Catalunya i que han estat condicionats per a la visita pública. Molts d’aquests conjunts van ser inscrits a Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 1998. La Ruta també proposa la descoberta de diversos museus i centres d’interpretació que ens parlen de la vida a la Prehistòria i ens ajuden a comprendre i conèixer millor aquest excepcional patrimoni.