Els primers anys de Gaudí a Reus | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


1. Gaudí Centre / 2. Església Prioral de Sant Pere / 3. Escultura "Gaudí nen" / 4. Interior de l'Institut Pere Mata (Autor: Joan Capdevila)

Mapa

Els primers anys de Gaudí a Reus

Una ruta pels escenaris que van veure créixer el geni
Antoni Gaudí va néixer a Reus, ciutat que encara conserva alguns dels escenaris que van marcar l’artista durant els 16 anys que hi va viure abans de marxar cap a Barcelona. Et proposem seguir la ruta Gaudí & Reus que et durà per aquests indrets per conèixer la infància i adolescència del geni.
 
GAUDÍ CENTRE
 
Comença l’itinerari visitant el Gaudí Centre per apropar-te a la figura del genial arquitecte. Situat a la plaça del Mercadal, al mig del centre històric de Reus, és l’únic centre d’interpretació sobre la vida i l’obra de Gaudí. Coneixeràs la figura del Gaudí universal, el Gaudí innovador i Gaudí i el Modernisme.
 
CASA NATAL
 
Quan acabis la visita, acostat al carrer de Sant Vicenç per veure la casa natal en la qual hi va néixer l’arquitecte el 25 de juny de 1852. Aquí hi va viure la seva infància i joventut juntament amb els seus pares, Francesc Gaudí i Antònia Cornet. Actualment, la casa és privada i no s’hi admeten visites. Pots visitar però l’escultura “Gaudí nen”, situada a la confluència dels carrers Santa Anna i de l’Amargura, molt a prop de la casa.
 
ESGLÉSIA PRIORAL DE SANT PERE
 
L’Església Prioral de Sant Pere és on van batejar Antoni Gaudí un dia després de néixer. D’estil gòtic tardà, un dels elements més emblemàtics de l’església és el campanar, del qual Gaudí en va parlar com a exemple d’ús religiós i alhora civil, ja que servia també com a punt de guaita. També és interessant de veure el disseny de l’escala interior, que Gaudí va recrear a les escales d’accés als campanars de la Sagrada Família.
 
IES SALVADOR VILASECA, ANTIC CONVENT DE SANT FRANCESC
 
Pots visitar després d’IES Salvador Vilaseca (abans Col·legi de les Escoles Pies), situat a l’antic Convent de Sant Francesc. Aquí hi va estudiar Antoni Gaudí juntament amb altres destacats personatges com Eduard Toda o Josep Ribera. Durant els seus anys d’estudi, els tres amics van treballar en l’edició de la revista “El Arlequín” que comptava amb els dibuixos de Gaudí.
 
SANTUARI DE LA MISERICÒRDIA
 
Antoni Gaudí professava la seva devoció per la Mare de Déu de la Misericòrdia, patrona de Reus. Tant, que fins i tot va participar diverses vegades en les peregrinacions que es realitzaven al Santuari. El 1903, li van encarregar la reforma de la façana, el que hauria estat la gran obra de l’arquitecte a la seva ciutat natal. Per diverses circumstàncies, però, Gaudí mai va poder realitzar el seu projecte, però podràs veure un esbós al Gaudí Centre.
 
Més informació a El Paisatge dels Genis


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural