Festivals de música, jocs d’escapada, tasts gastronòmics... torna l'oferta cultural d’estiu al patrimoni cultural | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Festivals de música, jocs d’escapada, tasts gastronòmics... torna l'oferta cultural d’estiu al patrimoni cultural

El Castell Monestir d’Escornalbou obre de nou al públic amb la celebració d’una jornada de portes obertes i el retorn del Mercat de Santa Teca 29.06.2023
Aquest estiu tornen les visites teatralitzades i els jocs familiars, les passejades al capvespre, els festivals de música en indrets plens d’història o les visites guiades als monuments. Una proposta d’activitats per a tots els públics i en tot el territori català.
 
L'ampli programa d’activitats culturals d’estiu és una de les apostes més importants de dinamització i socialització de la cultura i el patrimoni del Departament de Cultura. Com cada any, el conjunt de propostes està organitzat conjuntament amb els diversos agents públics i privats del territori.
 
Entre els festivals i concerts d’estiu, destaquen tres grans cites. La primera d’elles, un imprescindible de l’estiu a les comarques de Tarragona: el Festival Jordi Savall, que celebra enguany la seva tercera edició. Aquest festival de música antiga dirigit pel reconegut intèrpret i director té lloc els mesos de juliol i agost a diferents espais patrimonials que formen part de la Ruta del Cister. De l’11 al 15 d’agost es podrà gaudir d’11 concerts al Reial Monestir de Santes Creus.
 
Tampoc faltaran els clàssics de l’estiu empordanès com la Schubertíada a la Canònica de Vilabertran, que començarà el 16 d’agost amb la soprano Erika Baikoff i Kunal Lahiry al piano, el Festival Portablau a Empúries o el festival de música clàssica a Sant Pere de Rodes. El concert inaugural d’aquest últim tindrà lloc el 15 d’agost amb Galilea, a càrrec de la Coral Càrmina i del pianista Emili Blasco, sota la direcció de Daniel Mestre.
 
A les terres de Lleida destaca el consolidat cicle de concerts La Pedra Parla, un cicle de petit format, eclèctic i d’altíssima qualitat artística, que omplirà un any més de música el Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona. Els assistents podran gaudir de l’obra d’estrena de la compositora Helena Cánovas, ‘Tres obres de joventut’. Hi actuarà també el reconegut organista Juan de la Rubia.  
 
Entre altres propostes musicals, torna també el cicle de concerts que acull el Conjunt monumental de Centcelles, a Constantí i les Nits d’Estiu del Museu d’Història de Catalunya, amb un passeig musical per veus joves de la Mediterrània.
 
L’oferta de visites guiades i passejades engloba propostes de visites temàtiques, intergeneracionals i altres que combinen el patrimoni monumental i el natural. Aquest estiu destaquen com a novetat les Rutes per la Barcelona Trans del Museu d’Història de Catalunya.
 
A les comarques de Girona el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) torna a programar com cada estiu la ‘Ruta Josep Pla’ a la ciutat ibèrica d’Ullastret o la passejada ‘Girona monàstica’ que permet conèixer els monestirs de Sant Pere de Galligants i Sant Daniel.
 
Al Priorat, es podrà participar de la visita ‘La cuina cartoixana: la cuina blanca i el dejuni’ a la Cartoixa d’Escaladei. A l’Alt Penedès, el MAC ha programat a la ciutat d’Olèrdola la ruta de 5 km ‘Olèrdola, una muntanya d’històries’ per descobrir les construccions de pedra seca o les restes arqueològiques de les tombes amb forma humana medievals.
 
L’oferta familiar d’estiu és àmplia, i destaquen les visites teatralitzades i els jocs en família, com el Visitescape a l’exposició Naufragis del MAC Barcelona, l’’Scape Room’ a la Canònica de Vilabertran o ‘L’enigma del museu’, un joc d’escapada urbà organitzat pel Museu d’Art de Girona. El MNAT proposa la visita teatralitzada ‘Caius i Faustina et conviden a la seva vil·la’ per descobrir en familia la Vil·la romana dels Munts.
 
Com a novetat als monuments, destaca el joc de pistes ‘La relíquia del monestir’, al Reial Monestir de Santes Creus, o les visites teatralitzades ‘Frederica Dalmau, la primera “influencer” de la història’​ al Monestir de Sant Pere de Rodes i ‘El castell de Miravet, l'últim bastió dels templers catalans’. El MAC Ullastret estrena aquesta temporada la nova visita teatralitzada ‘Adéu Indika’.
 
El MNACTEC organitza la sisena edició del cicle de cinema a la fresca al pati del museu durant el juliol, amb tres pel·lícules de ciència-ficció. El divendres 14 de juliol projectarà al guanyadora de l’Oscar a millor pel·lícula ‘Todo a al vez en todas partes’.
 
La gastronomia també té lloc en la programació d’estiu amb el retorn, després de tres anys, del Mercat de Santa Teca al Castell Monestir d’Escornalbou. La cita tindrà lloc els dies 29 i 30 de juliol i obrirà de nou les portes a la visita al monument.
 
Un dels altres destacats de l’estiu al Camp de Tarragona és l’espectacle enològic dels ‘Divendres DiVins’ a la Cartoixa d’Escaladei, que organitza cada estiu els Serveis Territorials de Cultura a Tarragona. Aquest espectacle forma part d’un cicle més ampli que enguany fa un homenatge a l’arquitecte Cèsar Martinell a través d’actuacions de grups locals i tasts de vins a càrrec de set Denominacions d’Origen.
 
Paral·lelament a la programació especial d’estiu, durant aquests mesos es podrà gaudir de diverses exposicions temporals. Destaca la mostra organitzada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i El Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona dins del cicle “Diàlegs” a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran. En l’edició 2023, els protagonistes seran Mim Juncà i Alícia Vogel amb la mostra ‘És a no dir’.
 
Altres exposicions temporals molt adients per l’estiu són les d’’Obert per vacances’ al Museu d’Història de Catalunya, ‘Costa Brava: La Descoberta del Paradís’ al Museu d’Art de Girona o les fotogràfiques de Dora Maar a l’Arxiu Nacional de Catalunya, la de Rosalina Camps a l’Arxiu Comarcal del Berguedà, així com la mostra de fotografies de Luigi Spina dels icònics Bronzes de Riace que s’inaugura el dia 29 de juny al MAC Barcelona.
 
Tot el conjunt d’activitats, juntament amb la informació pràctica, es pot consultar en el dossier adjunt, dividit territorialment, i a l’agenda en línia que, com cada estiu, s’ha habilitat al portal web del patrimoni cultural.
 
L’espai web inclou, a més, propostes de rutes, escapades de cap de setmana i diverses promocions per viure un estiu ple de patrimoni. La ciutadania pot accedir a diversos articles que l’animaran a visitar el patrimoni cultural català: ‘Un recorregut per l’art de renom del Penedès’, ‘Domènech i Montaner sense sortir de Reus’ o l’última novetat publicada al web patrimoni.gencat.cat “Besalú i Beuda: hereves d’un patrimoni medieval”.
 
Entre les promocions destaca l’abonament De Bat a Bat, que permet visitar 29 espais patrimonials catalans amb una sola entrada. Aquest juliol es posaran a la venta dues noves modalitats territorials: De Bat a Bat Costa Brava i De Bat a Bat Costa Daurada. Hi haurà tres variants: la individual, la duet i la multipersonal.
 
Hi ha accessible també una selecció de pòdcasts i lectures d’estiu. Entre els pòdcasts, es pot escoltar la nova proposta per a famílies ‘Si les parets parlessin’ o les històries del premiat Sala 113. Històries arxivades, entre altres arxius sonors.