Joies del romànic a Ripoll | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

Mapa

Joies del romànic a Ripoll

Cultura i història als peus dels Pirineus gironins
En aquesta vila situada en la confluència dels rius Freser i Ter, hi trobaràs alguns dels elements romànics més importants de Catalunya i del món. Envoltada de boscos, rius, cims... a Ripoll t’impregnaràs d’història i podràs gaudir de la naturalesa dels Pirineus gironins.
 
MONESTIR DE SANTA MARIA
 
La joia de Ripoll, el Monestir de Santa Maria també és conegut com el bressol de Catalunya. Situat a la plaça de l’abat Oliba, va ser fundat pel comte Guifré el Pelós l’any 879 i va esdevenir un centre religiós i cultural de primer ordre. La portalada, un dels monuments romànics més importants del món, s’ha restaurat recentment, deixant al descobert la policromia medieval del pantocràtor.
 
ESGLÉSIA DE SANT PERE
 
L’Església de Sant Pere, consagrada el 890 com a església parroquial, es troba a la mateixa plaça que el Monestir de Santa Maria. Es va rehabilitar i recuperar recentment per a l’ús cultural, ja que es va utilitzar com a magatzem durant més de 30 anys. No s’hi realitzen activitats de culte des del 1936, al començament de la Guerra Civil, quan el temple va ser profanat i els retaules destruïts.
 
MUSEU ETNOGRÀFIC
 
I, sense moure’t de la plaça de l’abat Oliba, pots entrar al Museu Etnogràfic, on podràs fer un recorregut per 12 col·leccions que expliquen com era la pagesia, els oficis, els pastors, la vida a la llar o la religiositat, entre altres temes, a Ripoll i els Pirineus gironins. No et perdis la col·lecció dedicada a la farga i el ferro, elements fonamentals en l’economia del Ripollès des de l’Edat Mitjana ni la col·lecció d’armes de foc portàtils ripolleses, un producte que va assolir fama internacional.  
 
FARGA PALAU
 
A tan sols uns minuts caminant en direcció al riu Freser, al Passeig de la Farga Catalana, hi trobaràs la Farga Palau. Es va fundar com a farga de ferro al segle XVII i va mantenir la seva activitat durant cinc segles, tot i que posteriorment es va transformar en farga d’aram, fins que va tancar l’any 1978. És una visita interessant: és l’única farga completa que es conserva a Catalunya. A més, va ser declarada lloc d’interès metal·lúrgic mundial.
 
RUTES PELS VOLTANTS
 
A més d’aquests espais històrics i culturals, no marxis de Ripoll sense tastar la seva gastronomia –com els embotits- o apropar-te a la natura –tens els Pirineus a un tir de pedra! Pots seguir aquestes rutes a peu que et duran als quatre cims que envolten Ripoll des d’on contemplar la vila.
 
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural