La Farga Palau de Ripoll estrena un sistema innovador d’accés autònom al patrimoni cultural | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

La Farga Palau de Ripoll estrena un sistema innovador d’accés autònom al patrimoni cultural

Els visitants reben al Museu Etnogràfic de Ripoll un codi que obre l’accés al recinte de forma lliure 21.12.2022
Avui s'ha inaugurat un nou sistema d’accés públic a la Farga Palau de Ripoll, una de les seus del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). El nou sistema permet fer la visita de forma autònoma i lliure a l’espai patrimonial, mitjançant la introducció d’un codi que es facilita al Museu Etnogràfic de Ripoll i que obre l’accés al recinte i posa en funcionament els elements interactius i audiovisuals del recorregut museogràfic, de forma automàtica i sincronitzada.
 
Aquest sistema ha comportat també la renovació de la il·luminació i dels elements museogràfics, de descans, de seguretat i de videovigilància, així com la incorporació de dos vídeos, en 4 idiomes, que es projecten al mateix espai patrimonial.
 
El nou sistema d’accés autònom de la Farga Palau és el primer cop que s’implementa a Catalunya, encara que ja és utilitzat en espais patrimonials del nord d’Europa. Un cop se n’hagi avaluat el funcionament i els resultats a la Farga Palau, aquest sistema pioner podria implantar-se en altres espais patrimonials de Catalunya actualment tancats a la visita pública de forma regular.
 
Ajut del programa europeu POCTEFA-PYFER

Aquesta actuació s’ha portat a terme en el marc d’un projecte de posada en valor de la Farga Palau impulsat pel MNACTEC (titular de l’equipament), el Museu Etnogràfic de Ripoll (responsable de la gestió de les visites a la Farga Palau) i l’Ajuntament de Ripoll. El projecte ha rebut el finançament d’un ajut europeu del programa POCTEFA-PYRFER.