Farga Palau | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Farga Palau Metal·lúrgia catalana d’excel·lència
T
La Farga Palau de Ripoll, documentada des de l’any 1626 i en funcionament fins al 1978, és un valuós testimoni d’una indústria històrica al nostre país: la farga catalana. Ubicada a la riba del riu Freser, s’hi pot veure restaurada l’estructura que l’ha mantingut en funcionament al llarg de quatre segles.

La farga ocupa una planta baixa on es conserven les trompes d’aigua, els martinets de fargar (singulars per estar fets amb coixinets metàl·lics, mànec d'om i mall d'acer), la carbonera, el forn, on es reduïa la mena, i la fornal. La part industrial es completa a l’exterior amb la roda hidràulica, la sèquia i la bassa. Tots ells són els elements essencials de la farga catalana o «procediment català»; un tipus de forja que aconseguia manufacturar un producte de gran qualitat.

Ripoll va ser el gran centre metal·lúrgic de Catalunya, gràcies a l’elaboració de les dues manufactures més prestigioses de la farga catalana: les armes de foc portàtils i les claus.

Amb la introducció de noves tècniques industrials moltes fargues dedicades al ferro van quedar obsoletes i, per subsistir, van dedicar-se a treballar l’aram. És el cas de la Farga Palau, l’única de Catalunya que elaborava peces de coure fins a la segona meitat del segle XX. La farga va tancar definitivament l’any 1978 i el 1997 es va integrar, com a secció, dins el Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).

Planifica la visita

Què puc fer?
Coneix com funcionava la Farga Palau a través de la visita guiada. Veuràs la farga, amb les trompes d’aigua, els martinets, la carbonera, el forn i la fornal.
Preus
Entrada normal: 2.5€

Entrada reduïda: 1.5€
Les persones de 65 anys o més, pensionistes, les persones titulars del Carnet Jove, estudiants amb carnet d’estudiant internacional, les persones posseïdores del carnet de família nombrosa o monoparental, grups no turístics de 10 o més persones amb reserva prèvia.

Entrada gratuïta:
Les persones menors de 16 anys, persones aturades, persones membres de l’ICOM (International Council o Museums) o de l’ICOMOS (International Council of Monuments), persones membres de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, degudament acreditades, persones professores d’ensenyament reglat, degudament acreditades, grups d’estudiants amb professor que hagin fet reserva prèvia i l'últim dimarts de cada mes entre mesos d’octubre a juny.
Contacte
Passeig de la Farga Catalana, 14-16 
17500, Ripoll
Tel. 972 702 351
Veure localització
On menjar i dormir?