La fortalesa d'Els Vilars, protagonista a ‘La Aventura del Saber’ de La 2 de RTVE | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

La fortalesa dels Vilars d’Arbeca

Josep Giribet - Departament de Cultura

La fortalesa d'Els Vilars, protagonista a ‘La Aventura del Saber’ de La 2 de RTVE

Els tres capítols, encara sense data d’emissió, formen part de la sèrie ‘El Túnel del Tiempo’ 18.11.2015

La fortalesa dels Vilars d’Arbeca serà un dels indrets protagonistes de la sèrie de documentals El Túnel del Tiempo, en el marc del programa La Aventura del Saber de La 2 de Televisió Espanyola (RTVE).

L’equip de rodatge va estar treballant durant una setmana en una de les fortaleses iberes més singulars d’Europa. El programa, encara sense data d’emissió, tractarà sobre aspectes com la cronologia i la singularitat del sistema defensiu dels Vilars, el seu entorn paisatgístic, les fosses inundables de la fortalesa i el pou cisterna i les –recentment descobertes- relacions comercials amb la costa. A més, s’indagarà en les possibles raons que haurien portat els ibers a abandonar aquest assentament de forma abrupta.

Els Vilars no és el primer jaciment arqueològic català en que posa el focus El Túnel del Tiempo; prèviament s’ha enregistrat capítols a la Draga (Banyoles, Girona) i les Mines de Can Tintoré (Gavà, Barcelona).

A la fortalesa ibera han comptat amb l’assessorament del Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida (UdL), que des de fa dècades dirigeix els treballs de recerca al jaciment.