La Garrotxa: pobles encisadors entre volcans | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades




1. Espai Cràter (Autor: Kris Ubach)
2. Església de Sant Joan les Fonts (Autor: Alberto G. Rovi)
3. Castellfollit de la Roca (Autor: Severin Stalder)

La Garrotxa: pobles encisadors entre volcans

Els paisatges volcànics de la comarca envolten tres indrets on el patrimoni també té el seu protagonisme: Olot, Sant Joan les Fonts i Castellfollit de la Roca.
Comencem l’escapada a Olot, que ens atrau per la seva rica vida cultural, el seu patrimoni i un entorn natural volcànic que és a dins de la ciutat mateix, amb els cràters urbans que sobresurten entre el laberint de carrers. En aquest sentit, l'Espai Cràter és de visita impres­cindible. Situat a l’interior del volcà del Puig del Roser, és una exposició totalment interactiva i innovadora que explica els vol­cans de la Garrotxa i del món. Es pot visitar per lliure o optar per les —molt recomanables— visites guiades a l’exposició i al volcà del Montsacopa, una de les icones d’Olot. També s’hi organitzen tallers familiars.
 
D’Olot, també en coneixerem els museus. El de la Garrotxa és imprescindible per endins­ar-se en el llegat de l’Escola d’Olot, amb Marià Vayreda i Josep Berga com a màxims exponents d’aquest corrent de pintura paisatgística. Un altre museu singular és el dels Sants, santuari dedicat a la fabricació artesanal d’imatgeria religiosa, un ofici amb molta tradició a Olot.
 
Després fem un volt per la ciutat: els carrers i places ens conduiran cap a edificis modernistes tan bonics com la Casa Solà Morales, la Casa Gaietà Vila o la Casa Gassiot. L’Oficina de Turisme d’Olot organitza una visita guiada que n’explica els secrets.
 
Molt a prop d’Olot hi ha Sant Joan les Fonts, un petit poble amb un gran entorn natural modelat per l’activitat volcànica. El primer que hi fem és visitar l’església romànica del monestir de Sant Joan, d’un singular color rosat. A l’interior destaquen els capitells i la pica baptismal del segle XII. El temple forma part de la Ruta Medieval, que inclou també el castell de Juvinyà i el pont medieval, fet amb pedra volcànica.
 
A Sant Joan les Fonts hi ha espais geològics molt interes­sants, com la cinglera de Font­freda, un espectacular conjunt de columnes amb prismes de més de tres metres. És un dels espais de la Ruta de les Tres Colades de Lava, que es fa a peu en menys de dues hores.

El colofó és Castellfollit de la Roca, un poble encimbellat sobre una cinglera de roca basàltica de 50 metres. Castell­follit és igual d’espectacular per fora —per la imatge que regala de les cases abocades a l’abis­me— com per dins, amb els estrets carrerons que desem­boquen a l’antiga església de Sant Salvador, a l’extrem de la cinglera, on hi ha un mirador amb una vista privilegiada.

 
Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural