La necròpolis paleocristiana de Tarragona i la realitat virtual, protagonistes de les activitats del Departament de Cultura al festival Tarraco Viva | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

La necròpolis paleocristiana de Tarragona i la realitat virtual, protagonistes de les activitats del Departament de Cultura al festival Tarraco Viva

Recreacions històriques i una exposició posen en valor aquest espai tan emblemàtic de la ciutat 10.05.2023
El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) organitza una programació especial pel festival romà de Tarragona, Tarraco Viva, dirigida a tots els públics per tal de gaudir del nostre passat romà. El festival, que arriba a la seva 25a edició, va començar aquest dilluns passat i s'estén fins al 21 de maig. 
 
Enguany, amb motiu de la commemoració del centenari de les excavacions a la Necròpolis paleocristiana de Tarragona, la programació del MNAT durant el festival se centra en la posada en valor d’aquest espai i en la seva divulgació a la ciutadania. En destaca l’exposició fotogràfica 100-Necròpolis-Tàrraco que es podrà veure in situ  fins al mes de setembre, i que ret homenatge als treballs que van fer possible el seu coneixement. També hi haurà activitats de reconstrucció històrica amb tres propostes singulars: la proposta de l’Associació Cultural Sant Fructuós amb l’escenificació de “L’arqueòleg Mn. Joan Serra i Vilaró: de la tomba oblidada a la Fàbrica de Tabacs”, on es coneixerà la tasca que va desenvolupar mossèn Serra i Vilaró, eclesiàstic, historiador i arqueòleg català; la proposta “Suburbium”, a càrrec de Thaleia, la qual portarà el públic a l’entramat urbà del suburbi de Tàrraco, gràcies a les vivències d’aquells que van poder viure i treballar als seus carrers, i finalment, la proposta d’Àlex Manríquez que farà el monòleg “Ramon el pedres, descobrir la Necròpolis”, a través del qual donarà vida un dels treballadors que va estar excavant a la Necròpolis. 
 
Durant aquestes dues setmanes també s’han programat diverses activitats a les altres seus del MNAT: el Tinglado 4 del Port de Tarragona, el Teatre romà de Tarragona, la Vil·la romana dels Munts i el Conjunt monumental de Centcelles. En aquest últim, per exemple, veurem la representació d’una cacera (venatio) que es troba representada a la cúpula de mosaic, a càrrec del grup de reconstrucció Septimani Seniores. A la Vil·la romana dels Munts un itinerari ens descobrirà una de les vil·les més importants d’Hispània, reconeguda Patrimoni Mundial per la Unesco des de l’any 2000. La resta de propostes culturals la conformen tallers familiars, altres itineraris i visites teatralitzades, així com activitats de reconstrucció històrica, exposicions i fires. A més hi haurà jornada de portes obertes a totes les seus del MNAT durant els dos caps de setmana del festival Tarraco Viva (13, 14, 20 i 21 de maig). 
 
Fira “Roma als museus del món” 
 
Aquest any, el Departament de Cultura disposarà d’un espai de trobada i d’exposició a la divuitena edició de la Fira de Museus del Festival Tarraco Viva, la qual se celebrarà al Camp de Mart de Tarragona del 19 al 21 de maig. Amb el nom “Roma als museus del món”, l’espai donarà la benvinguda als visitants del Festival a la fira de museus. 
 
Es tracta d’una fira on museus, centres d’interpretació, parcs arqueològics i publicacions diverses de caràcter històric, participen per donar a conèixer al visitant de Tarraco Viva l’immens llegat de la civilització de l’antiga Roma. Un espai on trobar informació dels indrets amb llegat romà, on cercar contactes, planificar visites i viatges culturals, així com espai per intercanviar informació sobre el treball i les realitats d’altres museus i institucions en l’àmbit de la divulgació històrica. Enguany també es sumen les empreses de guies, d’arqueologia, agències de viatge, grups de recreació històrica i associacions en defensa del patrimoni, entre d’altres.  
 
En el marc de la Fira de Museus, el Departament de Cultura presenta, en el marc del programa Giravolt de foment de les tecnologies 3D, una primícia: l’experiència de realitat virtual que permet gaudir dels mosaics del Conjunt Monumental de Centcelles. Amb unes ulleres de realitat virtual es podrà iniciar un viatge que portarà a l’usuari a la gran sala central del conjunt arqueològic on podrà caminar i desplaçar-se lliurement pel monument fins a arribar al mig de la sala. En aquest punt, l’usuari podrà transportar-se a la part superior de la cúpula i caminar per dues passeres virtuals situades a dues alçades que permetrà estar a pocs centímetres dels mosaics i observar tots els seus detalls. Des d’aquestes passeres es podrà mirar avall, per gaudir de l'espectacle de tenir la gran sala sota els peus.  
 
Aquesta experiència inèdita ha estat possible gràcies a la digitalització 3D d'alta resolució realitzada durant el procés de recerca que el MNAT ha desenvolupat els darrers anys sobre el Conjunt Monumental. El monument va ser digitalitzat amb un escàner làser per aconseguir una geometria exacta, combinat amb fotogrametria per obtenir textures de màxima resolució de totes les superfícies, en especial dels mosaics. Gràcies als vols de dron es van digitalitzar les diferents cobertes exteriors de l’edifici.  
 
El Museu d’Arqueologia de Catalunya també estarà present amb un espai on els visitants rebran informació de les principals novetats de les seus de Barcelona, Empúries, Girona, Olèrdola, Ullastret i el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, a més d’un petit obsequi. D’altra banda, el MAC vol compartir amb els visitants de Tarraco Viva quatre experiències immersives en 360 graus que utilitzen tecnologies de realitat virtual per submergir l'usuari en uns jaciments i espais arqueològics singulars, alguns d’ells fora de la visita pública. Aquestes experiències s'han tornat cada cop més populars els darrers anys a causa dels avenços en la tecnologia i la creixent demanda d'experiències més immersives i emocionants. D’aquí la proposta de visitar la ciutat grega d’Empúries i la ciutat ibera d’Ullastret, així com un hipogeu des Puig des Molins a Menorca i la reconstrucció d’un templet funerari de la ciutat de Barcelona.