Patrimoni monumental i rural de les Garrigues | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Fortalesa dels Vilars. Crèdits: Museu d'Arqueologia de Catalunya
2. Cabana de pedra seca. Crèdits: Maria Rosa Vila
3. La Roca dels Moros del Cogul. Crèdits: Jordi Play

Patrimoni monumental i rural de les Garrigues

La comarca ens sorprèn pels seus monuments, per l’excel·lent oli verge extra que s’hi elabora i per dos tresors que són Patrimoni Immaterial de la Humanitat i Patrimoni Mundial: la pedra seca i les pintures rupestres.
L'Albi

El primer contacte amb les Garrigues el farem a l’Albi, amb una visita guiada que ens endinsa pel nucli històric, el call, l’ermita de Sant Cosme i Sant Damià, el castell... La visita també inclou fer un tastet d’art rupestre a la balma dels Punts i a la vall de la Coma. De camí, gaudirem de les cabanes de volta i els marges de pedra seca que esquitxen els paisatges rurals que ens envolten. A les Garrigues hi ha una gran concentració d’elements fets amb aquesta tècnica mil·lenària, inscrits a la Llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. En destaquen el marge del Bessó, a Vinaixa, o la cabana de Cal Quintillà, a les Borges Blanques.
 
Arbeca

Continuem l’escapada a Arbeca, on hi ha els Vilars, una fortalesa ibèrica aixecada fa 2.800 anys. La seva muralla, amb 12 torres, feia 5 metres d’amplada i incloïa un sistema de fossats inundables. Era inexpugnable. No marxem d’Arbeca sense passar per l’Oficina de Turisme Espai Cèsar Martinell i fer la visita guiada al castell palau, les muralles, la vila closa, l’església de Sant Jaume i el molí d’oli de l’Argilés.
 
Les Borges Blanques

A les Borges Blanques fem una immersió en episodis històrics contemporanis. L’Espai Macià és de visita imprescindible per conèixer la vida i el llegat personal i polític de Francesc Macià, primer president i restaurador de la Generalitat moderna.
 
La Floresta

A la Floresta ens deixem meravellar per la majestuositat del seu castell. És del segle XIII i acumula elements romànics, gòtics i renaixentistes. En destaquen uns bells finestrals, una torre quadrada emmerletada i, a l’interior, uns rics sostres treballats amb fusta i guix policromat.
 
El Cogul

El Cogul és la nostra parada següent. I és obligada, perquè aquí hi ha la Roca dels Moros, una balma amb unes pintures de fa més de 10.000 anys que ha estat inscrita a la Llista de Patrimoni Mundial per la Unesco i que formen part de la Ruta de l’Art Rupestre del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). En la visita guiada, es mostra un conjunt format per 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca. Les històries i rituals que s’hi amaguen són fascinants.
 
Granadella

I acabem a la Granadella, amb un bonic nucli antic, on destaquen la plaça Major porxada i les restes de la vila closa. El colofó de l’escapada és la visita al Museu de l’Oli de Catalunya, ubicat a la cooperativa agrícola, on s’explica tot el procés d’elaboració de l’oli d’oliva verge extra. El paisatge que hem viscut, convertit en or líquid.
 
*Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural