La Fortalesa dels Vilars | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
La Fortalesa dels Vilars Fortificació ibera inexpugnable
T

Fa 2700 anys una tribu d’ilergets aixeca el seu assentament en una plana prop de l’actual Arbeca (Les Garrigues). És un bon indret per cultivar la terra. Però tot i la placidesa del lloc, els ilergets temen els atacs enemics i per això aixequen una imponent fortificació gairebé inexpugnable. Això fa d’Els Vilars una construcció única en el món ibèric català i europeu i un dels punts imprescindibles de La Ruta dels Ibers.

De forma ovalada, la fortificació estava totalment emmurallada i disposava de torres de vigilància. Per accedir-hi només hi havia dues portes de petites dimensions. Si entrar a l’assentament era difícil, acostar-s’hi tampoc era feina fàcil: davant els murs, una barrera de pedres clavades al terra (chevaux-de-frise) impedien el pas de forasters a peu o a cavall. Uns grans fossars completaven les obres defensives. A l’interior, les vivendes s’organitzaven al voltant d'una plaça presidida per un gran pou.

Totes aquestes estructures són visibles actualment, gràcies als treballs de restauració i conservació del jaciment. Vist des de l’aire, es pot apreciar perfectament la seva planta ovalada i els límits de les cases rectangulars que acollien el centenar d’habitants que va tenir Els Vilars.

Els ilergets hi van viure durant 400 anys i van abandonar el lloc de forma abrupta. El perquè encara és avui un misteri. La seva fortalesa tan singular s’ha convertit en un dels referents ibers de la Península.

Planifica la visita

Què puc fer?

Visites guiades, jornades, cursos, espectacles de recreació històrica, concerts... L’antiga fortalesa dels ibers acull tot tipus d’activitats adreçades a públic general i professional.

Serveis
Horaris
Preus
Contacte

La Fortalesa dels Vilars
Camí dels Vilars
Arbeca (Lleida)
Tel. (+34) 973160008

Veure localització
On menjar i dormir?
Materials per a la visita

Més informació

Històries del patrimoni

Els Vilars a vista de dron!

Volem sobre Els Vilars i el seu entorn per contemplar la Fortalesa des de noves i esplèndides perspectives.