Prop de 500 activitats arreu de Catalunya per celebrar les Jornades Europees de Patrimoni | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Prop de 500 activitats arreu de Catalunya per celebrar les Jornades Europees de Patrimoni

09.10.2019
Els pròxims dies 11, 12 i 13 d’octubre se celebren arreu de Catalunya les Jornades Europees del Patrimoni (JEP). Durant tres dies, palaus, castells, monestirs, jaciments, jardins històrics i altres espais patrimonials obriran les seves portes perquè la ciutadania pugui gaudir i conèixer en profunditat el seu patrimoni cultural, la millor manera d’aconseguir la implicació social i la salvaguarda i la valoració d’aquest.
 
Són centenars els municipis i entitats de tot Catalunya que participen en aquest gran esdeveniment. Ajuntaments, consells comarcals, museus, monuments, associacions d’estudis, bisbats i arquebisbats, entre d’altres, han programat en aquesta nova edició 477 activitats gratuïtes de diferents tipologies (jornades de portes obertes, visites guiades, teatralitzades, tallers, conferències, concerts, etc), distribuïdes en 211 municipis. Aquestes xifres representen un increment de l’11% en la participació de municipis i d’un 20,45% en la programació d’activitats.
 
Un gran ventall de propostes que es poden consultar per tema, i per municipi a l’agenda en línia de les JEP 2019, que incorpora com a novetat un mapa en el qual es troben geolocalitzades totes les activitats.
 
En l’edició d’enguany hi ha dues novetats importants. En primer lloc, aquesta edició de les Jornades Europees de Patrimoni marca un punt d’inflexió en la voluntat de fer el patrimoni cultural accessible, no només en termes d’oferta i gratuïtat, sinó també prestant especial atenció a col·lectius específics. És per aquest motiu que l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural organitza visites accessibles a diversos equipaments patrimonials. Són visites guiades i adaptades a persones amb discapacitat auditiva i visual: visites amb intèrpret en llengua de signes en català i visites amb audiodescripció en directe. Les dues tipologies de visita s’ofereixen al Palau Moja de Barcelona, mentre que a la resta de monuments s’ofereixen visites amb intèrpret de llengua de signes (Cartoixa d’Escaladei, Castell de Miravet, Castell-Monestir d’Escornalbou, Reial Monestir de Santes Creus, Roca dels Moros del Cogul, jaciment iber de Molí d’Espígol, conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, Canònica de Vilabertran i jaciment arqueològic de l’Esquerda, guanyador del Monument Favorit dels Catalans 2019. Se suma a la iniciativa el Monestir de Santa Maria de Ripoll amb una visita per a persones invidents en la que es podran palpar les parts més emblemàtiques del monestir.
 
L’altra novetat destacada és la incorporació a l’organització de les Jornades de dos nous col·laboradors: l’Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra. Així, Cervera serà l’escenari on les Jornades Europees del Patrimoni tindran un especial protagonisme, amb la posada en marxa, a partir de l’11 d’octubre, d’una nova Web -APP gratuïta “Cervera a peu de museu”, desenvolupada en col·laboració amb el Museu de Cervera i amb la que els usuaris podran descobrir, a través de tres itineraris diferents, el patrimoni cultural de Cervera d’època medieval, jueva i barroca. Tota aquesta informació, que es podrà consultar des dels mateixos dispositius mòbils dels visitants, juntament amb fotografies antigues, estarà disponible en català, castellà, anglès i francès per arribar al màxim nombre de públics. Una molt bona oportunitat per donar a conèixer el patrimoni cultural cerverí en aquest context de celebració europea i també per fer present la riquesa del conjunt del patrimoni cultural de Catalunya a la capital de la Segarra.
 
Catalonia Sacra s'afegeix de manera activa a aquesta festa del patrimoni organitzant més d'una trentena d'activitats gratuïtes a les esglésies i catedrals de tot Catalunya que formen part de la Xarxa d’Esglésies Obertes. En total, 32 visites guiades, entre les quals cal destacar la visita guiada nocturna amb espelmes al claustre romànic de Santa Maria de l'Estany; la visita temàtica a la Catedral de Girona, dedicada al control del pas del temps i la seva relació amb l'edifici de la Catedral. A la Catedral de Vic, s’oferirà una visita als sostres de la catedral de Sant Pere, que es completarà amb l’ascensió al seu campanar romànic. Com a moment àlgid, destaca el repic de campanes conjunt que està previst el diumenge 13 d'octubre a les 10 hores. El repic ha estat consensuat amb la Confraria de Campaners i carillonistes de Catalunya i, un cop més, les campanes esdevindran element simbòlic de convocatòria i celebració.
 
Les Jornades Europees de Patrimoni són una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea. A Catalunya, les impulsa el Departament de Cultura i se celebren ininterrompudament des del 1991. És considerada com l’activitat participativa més important d’Europa amb relació al patrimoni cultural. Un gran esdeveniment que a Catalunya també compta amb la col·laboració de la Federació de Municipis Catalunya, de l’Associació Catalana de Municipis i de l’Institut Ramon Muntaner.


Consulta l'agenda!