Recursos en línia per celebrar la festivitat de Tots Sants des de casa | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Recursos en línia per celebrar la festivitat de Tots Sants des de casa

Et convidem a explorar rituals, tombes i sepulcres amb visites virtuals, històries de patrimoni i models 3D 28.10.2020
Cada any la celebració de Tots Sants es converteix una cita amb el patrimoni, marcada pel record dels avantpassats amb la visita a cementiris i la programació d'activitats per a tots els públics. Els rituals, les tombes i els sepulcres són alguns dels elements protagonistes.

Aquest any t'hem preparat un recull de propostes per celebrar la castanyada visitant el patrimoni des de casa a través de diverses propostes digitals:


Els orígens i les tradicions de les festes de Tots Sants

De les celebracions de la castanyada i Tots Sants en tenim referències des del segle XVIII, tot i que si naveguem per la història, trobarem tradicions paganes que s'hi assemblen molt, així com els àpats dels difunts dels romans. Sabies que els panellets provenen d'aquesta tradició?

En aquesta recepta trobaràs com fer panellets sense llet, sense ou i sense gluten. I si vols passar una castanyada ben creativa, en aquesta altra trobaràs com fer-ne de creatius!

Castanyades populars, les rifes de panellets i confitura (Reus) o les nits d'ànimes a Puigcerdà són algunes de les tradicions de Tots Sants que formen part del nostre patrimoni festiu. Coneix-ne més en aquesta pàgina.

 

Coneix el patrimoni...

Descobrint els cementiris de Barcelona: Entre tombes i mausoleus, els cementiris sovint amaguen tresors patrimonials i arquitectònics. Amb motiu de la festivitat de Tots Sants et descobrim dos dels més importants de Barcelona, el de Montjuïc i Poblenou.

Descobrint patrimoni i natura al Maresme: Visitem quatre poblacions riques en patrimoni i natura. De sud a nord, Caldes d’Estrac, Arenys de Mar, Canet de Mar i Sant Pol de Mar, tot passant pel cementiri modernista de Sinera a Arenys de Mar.


Descobreix la història de la tomba d'un gran rei

Coneix la història de patrimoni de l'Obertura de la tomba de Pere el Gran i aprofundeix en els enigmes de la tomba d’un gran rei amb un episodi del programa de televisió "El Lloc dels Fets". I si el que tens és ganes de fer una bona lectura, llegeix El Panteó reial de Santes Creus (MH)

 


Passeja virtualment per una necròpolis romana

Endinsa't al Museu i Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, és un dels cementiris tardoromans (segles III-V dC) millor coneguts i conservats de l'imperi romà. La seva visita ens endinsa en el suggeridor món de la mort (i també de la vida) de fa uns 1.500 anys a Tàrraco. Gaudeix de la visita virtual!


Els cementiris, museus a cel obert

Coneix el patrimoni funerari de la ciutat de Barcelona amb una visita guiada virtual als cementiris de Poblenou, de les Corts, Sarrià,  Sant Gervasi i de Sant Andreu. Una oportunitat única per visitar els diferents cementiris, que atresoren magnífiques obres d'art.


Explora el patrimoni funerari en 3D

Giravolta el patrimoni 3D a través d'Sketchfab, es tracta del repositori en línia més conegut en el món del patrimoni. Perquè ens entenguem, és el YouTube dels models 3D. Et convidem a explorar sarcòfags i tombes en 3D!



Visualització dels models 3D compatible amb Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari, Edge i dispositius iOs 8+ i Android 4.0. També disponibles al web sketchfab.com.