Resseguint l’empremta de Verdaguer a Osona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Casa Museu Jacint Verdaguer (Bob Masters / Departament de Cultura)
2. Ermita de la Damunt de Folgueroles (Miquel Codolar)
3. Vic (Oscar Rodbag)

Resseguint l’empremta de Verdaguer a Osona

En una escapada a Folgueroles i a Vic, podem endinsar-nos en la vida i l'obra del poeta Jacint Verdaguer a través dels espais que va habitar i que li reten homenatge.
Folgueroles es troba entre la plana de Vic i les Guilleries. És el poble on va néixer Jacint Verdaguer, un dels més grans poetes catalans de la Renaixença. El municipi osonenc manté l'empremta del poeta amb molts racons que el recorden i que val la pena visitar, com ara la Casa Museu Verdaguer, la seva llar d'infantesa. Situada al número 7 del carrer Major, va ser construïda al segle XVII, però està ambientada de mitjans del segle XIX. Mostra com era la vida d'una família de pagès a l'època del poeta i introdueix el visitant en la biografia i l'obra de l'autor de Canigó.
 
Des del museu, s’organitzen rutes guiades que acompanyen el visitant pels espais més destacats relacionats amb Ver­daguer, amb explicacions bio­gràfiques i lectures de prosa i poemes. Així, podem visitar l'església parroquial de Santa Maria, on van batejar el poeta, i recórrer el poble fins arribar a l'ermita de la Damunt. Verda­guer en parla al poema L'arpa i, a més de tenir un jardí amb flors que apareixen a la seva obra, ofereix una magnífica panoràmica de la Plana de Vic, mentre a l'horitzó es desdibui­xa el Pedraforca i alguns cims dels Pirineus. Acabem la visita a Folgueroles, que es reivin­dica com un museu obert, a l'escultura Àlbula. S'inspira en el poema Què és la poesia i representa un llibre en blanc. És igual que una altra que es troba al Museu Verdaguer de Vil·la Joana, a Vallvidrera, com a símbol d’unió dels indrets de naixement i mort del recone­gut poeta.
 
A més de Folgueroles, la capital d'Osona també va ser un indret molt important per a Verdaguer. Allà hi podem seguir la ruta Jacint Verda­guer i la ciutat de Vic, una iniciativa de l’Oficina de Turis­me de Vic i la Fundació Jacint Verdaguer amb la col·laboració del MEV Museu d’Art Medieval de Vic. El recorregut comença al balcó de l'Ajuntament, amb la contemplació de la plaça del Mercadal i el carrer Verdaguer. Tot seguit, es disposa a resse­guir el nucli antic de la ciutat i es fixa en diferents espais que evoquen l'etapa d'estudiant del poeta. La ruta també s'atura a l’Asil dels Capellans, on s’evoca l’etapa més dramàtica de la vida de mossèn Cinto, quan alguns dels seus amics més íntims el van abandonar. Aca­bem el recorregut al MEV que, a més d'exposar excepcionals obres artístiques d'època medieval, mostra diferents peces vinculades al poeta.


Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural