Rutes del vi: comarques de Girona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

 
 
1. Destil·leries Regàs
2. Destil·leries Gerunda
3. Catedral de Girona
4. Església de Sant Pere de Galligants

Mapa

Rutes del vi: comarques de Girona

Vins entre mar i muntanya
Tot i que en menor mesura que altres zones de Catalunya, a Girona també hi trobem edificis que ens parlen del passat cooperativista.

A Vilajuïga podem visitar l’edifici de la destil·leria d’esperit de brisa de la Federació Agrícola de Sindicats de l’Empordà; un edifici projectat per Cèsar Martinell l’any 1920 que només es va construir en part: la torre del serpentí, els dipòsits i el magatzem.

Seguim ruta cap a Espolla, on podem visitar el celler de l’antic Sindicat Agrícola de la població; obra de l’arquitecte Pelai Martínez i Paricio, es va construir l’any 1931. La seva sala de cups està construïda amb arcs de diafragma parabòlics i a les naus encara s’hi poden veure les grans tines de fusta instal·lades sobre plataformes de formigó.
 
INDÚSTRIA URBANA
A la ciutat de Girona hi podem visitar dues destil·leries: les de Regàs i la Gerunda.

La primera era propietat de Nicolau Regàs, fundada a meitat del segle XIX i que produïa anís, vermut i licors digestius amb la marca Universo, a més de rom, ratafia i brandi de gran reputació internacional.

L’edifici modernista es va aixecar entre els anys 1907 i 1908 i és obra de l’arquitecte; malgrat ser un edifici industrial, les seves formes s’integren perfectament amb l’espai urbà.

Per la seva part, les destil·leries Gerunda, projectades per Enric Catà i Catà (igual que les Regàs) comprenen la fàbrica i la casa del propietari. Actualment la destil·leria conserva i exposa les bótes de fusta originals de la fàbrica.
 
Més enllà dels vins i licors, a Girona també hi ha un altre edifici industrial modernista. La Farinera Teixidor, obra de Rafael Masó construïda l’any 1910.
 
CULTURA I HISTÒRIA GIRONINES
Però a més del modernisme, a la ciutat no et pots perdre edificis d’altres èpoques com els banys àrabs, la catedral, el monestir romànic de Sant Pere de Galligants o un passeig pel call jueu de la ciutat. Sense oblidar la magnífica vista de les cases de l’Onyar o la calma del Parc de la Devesa.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural