Rutes del vi: comarques de Lleida | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

 
 
1. Agrícola de l’Albi
2. Sindicat Agrícola del Palau d'Anglesola
3. Els vilars d’Arbeca
4. Seu Vella

Mapa

Rutes del vi: comarques de Lleida

Cellers de vi i molins d’oli
Cèsar Martinell va treballar arreu del territori català projectant gairebé una cinquantena de cellers. Un d’aquests el trobem a la localitat d’Albi, a les Garrigues, punt de partida de la nostra ruta per les comarques de Lleida.

A Ponent, la producció de vi estava fortament lligada a l’elaboració d’un altre producte: l’oli. Per aquest motiu, els edificis agraris compartien sovint les funcions de celler i molí d’oli. A l’edifici d’Albi hi podem veure els trets definitoris de l’arquitectura de Martinell, sobretot a la façana modernista. El celler es dedica actualment a la producció d’oli, tot i que també conserva una petita part dedicada al vi.

La següent parada la farem al Palau d’Angesola, on hi trobem un altre edifici de Martinell; és el celler i el molí d’oli de l’antic Sindicat Agrícola de la població, on hi podrem apreciar la gran nau de planta basilical i l’edifici transversal que allotjava la sala de màquines.
 
EL ‘NOU’ RAIMAT DE MANUEL RAVENTÓS
Entrant al Segrià podem visitar les Bodegues Raimat; aquesta població va reviure gràcies a Manuel Raventós, que l’any 1914 va adquirir 3.200 hectàrees de terres ermes per convertir-les en un extens conreu de vinya.

Raventós va contractar l’arquitecte Joan Rubió i Bellver, deixeble d'Antoni Gaudí, per la construcció dels cellers, les vivendes dels treballadors i l’església. El celler va ser una de les primeres edificacions de formigó armat que es va fer a Espanya. Destaca el “cementiri del celler”, sala on envelleixen les ampolles i que conserva la primera ampolla del vi de Raimat.
 
LES RUTES DE L’OLI I EL PATRIMONI LLEIDATÀ
Però més enllà del vi, es poden fer les rutes de l’oli, com la de les Garrigues, que recorre poblacions com Arbeca, la Floresta, els Omellons o l’Espluga Calba.

Finalment, no us podeu perdre una de les fortaleses iberes més grans d’Europa, els Vilars d’Arbeca. I a la ciutat de Lleida la Seu Vella i l’església de Sant Llorenç o el Museu de Lleida.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural