Rutes del vi: el litoral barceloní | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

 
 
1. Celler Cooperatiu Alella Vinícola
2. Fàbrica Anís del Mono
3. Fàbrica Casaramona
4. Cellers Güell
 

Mapa

Rutes del vi: el litoral barceloní

Licors d’exportació, burgesia i luxe
Comencem la ruta a Arenys de Mar, a les destil·leries Mollfulleda, conegudes com la “Fàbrica del Calisay”.

undada l’any 1896 per l’indià Magí Mollfulleda, es dedicava a elaborar aquest conegut licor després de comprar la fórmula inventada pels monjos benedictins a un ciutadà francès. Les façanes s'inspiren en l'arquitectura popular, i contenen nombrosos elements neogòtics i neoromànics.

A Alella hi trobarem el celler del Sindicat Alella Vinícola. Obra de l’arquitecte Jeroni Martorell, es va projectar l’any 1906 i compta amb nombrosos arcs equilibrats i claraboies al sostre per l’entrada de la llum.

A Badalona hi tenim una parada obligatòria: la fàbrica Anís del Mono, aixecada pels germans Bosch. Situada a tocar de platja, la fàbrica era originalment una modesta fassina on es produïa anís; l’edifici actual és fruit d’una reforma feta el 1922 per l’arquitecte Agustí Domingo i Verdaguer, que hi va incorporar alguns elements modernistes.
 
MODERNISME I CULTURA
A Barcelona, si som fans del modernisme, hi veiem els edificis residencials més coneguts: la casa Batlló, la Pedrera o la casa Amatller en són alguns exemples. Però a la ciutat també es poden descobrir antigues fàbriques reconvertides en espais culturals: la fàbrica Casaramona (CaixaFòrum), Can Framis (sala d’art i exposicions) o el Vapor Vell, reconvertit en Biblioteca Municipal.
 
L’ACTIVITAT VINÍCOLA DELS GÜELL
Direcció sud; entre el Garraf i Sitges, trobarem els Cellers Güell, obra d’Antoni Gaudí. L’any 1872 Eusebi Güell va adquirir la finca, d’origen medieval, per dedicar-la al conreu de la vinya i a la producció de vi. L’edifici tenia dues plantes de bodega ubicades al soterrani i, a la superfície, la cotxera, els magatzems, l’habitatge temporal i la capella de la família Güell.

La nostra ruta acaba al celler de Can Pujol de Vilanova i la Geltrú; projectat l’any 1935. A l’interior s’hi pot veure l’antiga i àmplia nau que contenia la fassina i les caves amb els cups subterranis, que daten del segle XVIII.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural