Torna 'La taula parada. El gust per la història' per reivindicar el patrimoni des de la quotidianitat i l'espai viscut | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

Torna 'La taula parada. El gust per la història' per reivindicar el patrimoni des de la quotidianitat i l'espai viscut

Una iniciativa per acostar el patrimoni cultural a la ciutadania conjugant la recreació de parar les taules amb els àpats que allí s’hi celebraven i les relacions entre aquells que hi participaven. 11.12.2024
Arriba una nova edició del projecte “La Taula parada. El gust per la història”, una iniciativa que acosta el  patrimoni cultural a la ciutadania conjugant la recreació de parar les taules amb els àpats que allí s’hi celebraven i les relacions entre aquells que hi participaven.
 
Per tal de dinamitzar els monuments, en totes les èpoques de l’any, la proposta planteja un acostament al públic dels usos i costums vinculats als àpats, reivindicant el valor de la reunió i la socialització al llarg de la història. Alhora, també es vol difondre la cultura gastronòmica catalana com a patrimoni intangible, juntament amb el patrimoni material que representen els monuments. 
 
Les instal·lacions es podran visitar amb el preu de l'entrada i en l'horari habitual dels monuments.  



 
Nadal a taula
Del 5 de desembre de 2024 al 9 de febrer de 2025, quatre espais patrimonials, la Cartoixa d’Escaladei, la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, la Casa Museu Prat de la Riba i el Castell Monestir d’Escornalbou, acolliran la instal·lació de les taules parades, recreant el dinar de Nadal. Amb aquesta recreació històrica, es reivindica l’espai humà que es configura al voltant d’una taula, mostrant els diversos modes de celebrar les festes nadalenques segons l'època i del lloc. Des de la sobrietat de la Cartoixa d’Escaladei, fins a l’ostentació del Castell d’Escornalbou; passant per la familiaritat de la Casa Museu Prat de la Riba i el recolliment de la Canònica de Vilabertran.
 
Tot plegat s’ha configurat a partir de la recerca d’un equip multidisciplinari de professionals de la història, l’escenografia, la història de l’art i el disseny, entre altres. Tot això, per garantir el màxim rigor i veracitat en la forma i els continguts de la proposta, així com el detall en les reproduccions dels objectes que vestien originàriament aquestes taules.
 
Quatre receptes històriques
Part de la recerca també s’ha centrat en la recuperació dels receptaris, menús i plats que se servien en els àpats de Nadal en els diferents monuments participants. Amb tot, el cuiner Sergi de Meià ha pogut recrear quatre receptes històriques que estan disponibles al canal de Youtube de Patrimoni. Gencat perquè, qui ho vulgui, pugui elaborar-les a casa seva. En concret, s’han replicat el gall d’indi rostit que tant agradava a Eduard Toda a Escornalbou, la tradicional escudella i carn d’olla que se servia a casa del president Enric Prat de la Riba, el cabrit a l’ast dels canonges de Vilabertran i l’escudella d’arròs dels pares cartoixans d’Escaladei.
 
Activitats
Les instal·lacions es podran visitar  amb el preu de l'entrada i en l'horari habitual dels monuments. A més, al voltant de les taules parades als quatre monuments s’ha organitzat una programació d’activitats diverses, des de visites guiades a recitals poètics o visites teatralitzades. 
 
- 21 i 28 de desembre i 4 de gener a les 12 h
Al Castell d’Escornalbou, Eduard Toda espera, amb la taula parada, els seus convidats per celebrar el dia de Nadal. Mentrestant, ens acompanyarà per les diferents estances tot explicant la seva història. 
 
- 22 i 29 de desembre, 4 de gener, 12 h
A la Cartoixa d’Escaladei, la taula parada, al refetor, ens permetrà descobrir com era l’ideal de vida contemplativa, auster i estricte, que regia la vida dels monjos. Una  visita guiada que ens conduirà per la quotidianitat de la comunitat de pares i germans. Un viatge a la seva espiritualitat a través de la cuina blanca: com era la seva alimentació, quins preceptes seguien, com s’estructuraven els dejunis per purificar cos i ànima, així com explicar algunes de les seves receptes.
 
- 21 i 28 de desembre, 12 h
Al voltant de la taula parada per a la família Prat de la Riba es desplegarà el Poema de Nadal, clàssic de Josep Maria de Sagarra, un recital poètic teatralitzat que ens portarà a la quotidianitat de la Casa Museu a principis de segle. 
 
- 8, 15, 22 i 29 de desembre, 12 h
Un recorregut pels diferents espais de la canònica que ens descobrirà la seva història, l’arquitectura única i les curiositats de com s’hi celebraven les festes de Nadal. Hi haurà la recreació de la taula i del dinar que la comunitat de canonges del segle XIV, tal i com celebraven aquesta festivitat al refetor del monestir.