Tresors monumentals sorprenents de l’Anoia | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Abric Romaní de Capellades (Maria D. Guillen)
2. Museu Molí Paperer de Capellades (Maria Rosa Vila)
3. Castell de Claramunt (Jordi Play)

Tresors monumentals sorprenents de l’Anoia

En una escapada a Capellades i la Pobla de Claramunt podem endinsar-nos en la prehistòria, fer paper artesanal i pujar a peu al castell de Claramunt. Som-hi!
PARC PREHISTÒRIC DE CAPELLADES

A l’Anoia s’ha trobat un tresor excepci­onal: les restes del crani d’un neander­tal de fa més de 60.000 anys. Aquest avantpassat nostre va viure a l’abric Romaní de Cape­llades, i han hagut de passar més de 40 anys d’excavacions continuades perquè la troballa aflorés. Feta a l’agost passat, és molt rellevant: ha posat l'abric Romaní en el podi dels jaciments arqueològics més importants del món per conèi­xer el comportament social i cultural dels nostres parents ancestrals. L’abric Romaní és un dels jaciments del Parc Prehistòric de Capellades, que es pot visitar i que s’estén per la curiosa formació geològi­ca de la cinglera del Capelló, on Capellades s’aboca sobre el riu Anoia.

MUSEU MOLÍ  PAPERER
 
Sense moure’ns de Capella­des, visitem un altre dels seus indrets emblemàtics, el Museu Molí Paperer, que recull el lle­gat d’una important indústria: durant els segles XVIII i XIX, la vila va ser un dels més impor­tants centres paperers del país i va arribar a assolir renom internacional. El museu recull la història del paper des dels seus orígens fins als proces­sos actuals de fabricació. I al soterrani del molí encara avui es continua elaborant paper fet a mà. De fet, entre les seves activitats educatives, n’hi ha una on els visitants fan paper reciclat, per sensibilitzar sobre la necessitat del reciclatge i la sostenibilitat.
 
El de Capellades no era l’únic molí paperer de la zona. Els Camins del Paper reuneix 5 itineraris que permeten descobrir el llegat d’un pai­satge industrial format pel riu Anoia, les rieres, els recs, les rescloses i els molins paperers.

CASTELL DE CLARAMUNT
 
L’Anoia és també una terra de castells. Se n’hi van aixecar molts entre els segles X i XI per vigilar els límits dels territoris conquerits als musulmans. Un dels castells que va adquirir més poder va ser el de Claramunt, situat a la Pobla de Claramunt, a tocar de Capellades, i al capdamunt de la serra de la Guàrdia, des d’on protegia la conca d’Òdena.
 
Té l’estructura clàssica dels castells del segle XII, amb dos recintes murallats: el sobirà, on hi ha l’àrea residencial, la sala gòtica i quatre torres, i el jussà, que acollia els serveis del castell i que avui és un gran pati envoltat de muralles. És ideal per anar-hi amb la canalla, perquè la ruta a peu per arribar-hi és plena de sorpresesLa muntanya dels nens convida a relacionar-se amb l’entorn a través del joc, l’experimentació o l’acció.


Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural