Una volta pel llegendari estany de Banyoles | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Estany de Banyoles (Oscar Rodbag)
2. Església de Santa Maria de Porqueres (Oscar Rodbag)
3. Taller estudi Carles Fontserè (ACPC)

Una volta pel llegendari estany de Banyoles

Amb forma de vuit gegantí, l’estany de Banyoles és el principal signe d’identitat del municipi. Una passejada pel seu voltant permet conèixer el patrimoni natural i cultural d’aquest territori, molt sovint explicat a través de mites relacionats amb l’aigua.
Són moltes les lle­gendes que, al llarg del temps, s’han anat transmetent de generació en generació sobre l’estany de Banyoles. Fer la volta a aquest espai natural és una bona manera de descobrir la seva història, el seu patri­moni i, potser, desxifrar què hi ha de cert i què no en aquestes curioses històries.
 
El passeig comença a la Pes­quera d’en Lero, actualment, seu de l’oficina de turisme del municipi. Data del 1886 i, anteriorment, havia servit com a embarcador per a barques de passeig i de botiga de records, entre altres usos. Des d’allà, es pot admirar la immensitat de l’estany banyolí, el més gran de Catalunya. Si avancem cap a Porqueres, la visita ens porta fins a l’església romànica de Santa Maria, que destaca pels elements decoratius, com ara els arcs interiors i la porta, d’arc de mig punt i amb un fris de medallons figuratius. De fet, Banyoles també té força edificis religiosos per visitar. És el cas del monestir de Sant Esteve o de les restes del convent de Sant Martirià.
 
La ruta per l’estany segueix fins a Can Morgat, un mas enfilat dalt d’un turó envoltat d’alzines, que recorda una de les llegendes de formació de l’estany de Banyoles. Per tornar al punt de partida de la passejada, cal seguir fins a La Draga, un parc situat al costat de l’estany on es troba el Parc Neolític de La Draga. Es tracta d’un dels assentaments d’agri­cultors i ramaders més antics del nord-est de la península Ibèrica i un dels primers poblats neolítics lacustres d’Europa. S’hi poden visitar reproduccions d’antigues cabanes que, acompanyades de diferents activitats per a tots els públics, permeten desco­brir com era la vida a la zona durant l’etapa del neolítics.
 
Per complementar la volta a l’estany, també es poden visitar espais destacats que es troben a Banyoles, com ara la Llotja del Tint, la Pia Almoina i la muralla de la vila, entre d’altres. I aprofitant la passejada fins a Porqueres, la visita també es pot allargar —en aquest cas, cal agafar el cotxe— fins a l’Estudi Taller Carles Fontserè, el destacat cartellista, il·lustrador, pintor, escriptor i fotògraf. Situada a Can Montguix, la casa mostra alguns dels quadres de l’artis­ta, objectes personals, llibres i fotografies que permeten conèixer l’univers creatiu de Fontserè, que es va instal·lar a Porqueres a principis dels anys setanta, en tornar del seu exili en diferents països.

Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir