Monestir de Sant Miquel de Cuixà | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Monestir de Sant Miquel de Cuixà El poder de Déu a la terra
Al peu del Canigó hi trobem el monestir de Sant Miquel de Cuixà que, juntament amb Ripoll, va ser un poderós centre religiós, polític i cultural durant l’edat mitjana.

El naixement del monestir data de l’any 879, i és fruit d’una desgràcia: després que una riuada destruís l’abadia de Sant Andreu d’Eixalada, els monjos supervivents es van instal·lar en un petit cenobi dedicat a Sant Germà i dirigit pel pare Protasi. Gràcies a la protecció dels comtes de Cerdanya i Conflent, aquesta petita cel·la es convertiria en el monestir de Sant Miquel i Sant Germà de Cuixà, un dels més poderosos de l’època.

El segle X va ser el de la consolidació del monestir: les seves terres, dominis i esglésies que en depenien van créixer de forma espectacular. L’any 956, Garí va reconstruir l’església de Sant Miquel aixecada pocs anys abans pel comte Sunifred II de Cerdanya.

L’arribada de l’abat Oliba, introductor del romànic llombard a Catalunya, va suposar una revolució arquitectònica al monestir. Oliba hi va afegir dos corredors, tres absidioles i va aixecar un cimbori sostingut amb columnes de marbre rosa i capitells de marbre blanc. També va edificar la cripta de la Nativitat o del Pessebre de planta circular, la capella de la Trinitat i dos campanars llombards a banda i banda del creuer (actualment només en queda un).

El claustre es va començar a construir durant el segle XII per ordre de l’abat Gregori. Fet amb marbre rosat i una espectacular decoració escultòrica, era un dels més grans dels comtats catalans. Actualment, per seguir la pista a alguns dels seus capitells hem de viatjar a Nova York, al museu The Cloisters.

Sant Miquel de Cuixà té l’honor de ser considerat el bressol de la llengua catalana. Possiblement, de l’escriptori de Cuixà en va sortir la cèlebre Cançó de Santa Fe, un poema hagiogràfic que es considera un dels exemples literaris més antics en una llengua romanç, tot i que es discuteix si es tracta de llengua occitana o catalana.

Entre els molts noms il·lustres vinculats a Sant Miquel de Cuixà hi trobem els de l’arquitecte i arqueòleg Josep Puig i Cadafalch, encarregat de les campanyes de restauració del monestir fetes el 1938, i el del músic Pau Casals, que hi va inaugurar el Festival de Música Clàssica de Prada el 1954.

Sant Miquel de Cuixà forma part de l'escapada 'Cap de setmana romànic: del Ripollès a la Catalunya del Nord’. 
Autor de les fotografies: Josep Renalias.

Planifica la visita

Què puc fer?
  • El monestir ofereix visites al llarg de tot l’any. Hi ha disponibles visites guiades en francès, català i alemany per a grups de més de 15 persones.
  • Sant Miquel de Cuixà és un dels escenaris principals on se celebra el Festival de Música Clàssica de Prada, que cada any acull una quarantena de propostes d’artistes de tot el món.
  • Durant l’estiu també tens l’oportunitat d’endinsar-te en el món del romànic a través de les Journées romanes (Jornades romàniques). Es tracta d’una setmana de conferències a Sant Miquel de Cuixà i visites als principals monuments romànics del Llenguadoc-Rosselló i Catalunya.
Horaris
D’abril a setembre
De 9.30h a 11.50h i de 14h a 18h

D’octubre a març
De 9.30h a 11.50h i de 14h a 17h
 
Diumenges al matí, 1 de gener, Pasqua i 25 de desembre: tancat
Preus
General: 6€
Reduïda: 3,50€

Tenen dret a la tarifa reduïda:
  • Estudiants menors de 25 anys
  • Joves d’entre 12 i 18 anys
Tenen dret a gratuïtat:
  • Menors de 12 anys
Casos especials:
  • Visites guiades per a grups (mínim, 15 persones), 4€/persona. Horari a convenir.
Contacte
Sant Miquel de Cuixà
Route de Taurinya,
66500 Codalet (França)
Tel. (+33) 4 68 96 15 35
Veure localització
On menjar i dormir?
Materials per a la visita