Cova dels Vilars | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Cova dels Vilars Traços amb 4.000 anys d'història
Patrimoni de la Humanitat

Els Vilars (o Vilasos), una petita balma a l’oest d’Os de Balaguer, ha estat durant segles refugi de pastors, cosa que es pot veure en les seves parets i sostres ennegrits. No va ser fins als anys 70 que darrere de les marques del fum es van descobrir unes pintures rupestres amb més de 4.000 anys d’història. Actualment formen part del conjunt d’Art rupestre de l'arc mediterrani de la Península Ibèrica, declarat Patrimoni de la Humanitat l'any 1998.

Tot i no fer més de 60m2, la cova està ricament decorada: s’han identificat fins a 28 figures o traços. En tot el conjunt, es conserven tres grups de figures especialment significatives pel seu contingut. En primer lloc, una escena de dansa, on un home agafa per la cintura dues dones vestides amb les faldilles típiques de la pintura llevantina. Les tres figures estan pintades amb vermell intens.

Un altre dels grups està format per quatre cercles concèntrics i es creu que és una representació "heliolítica", de tribut al sol. Per últim, al fons de la cova, s’aprecia una escena de caça, on es representen cabres, llops, guineus i fins i tot una cérvola.

La ubicació de la cova és privilegiada. Per la seva orientació rep els primers raigs de sol i, alhora, té una àmplia visibilitat de la vall del riu Farfanya.

Planifica la visita

Què puc fer?

Acosta't amb compte fins a la balma i, a més d'admirar les pintures rupestres Patrimoni de la Humanitat, gaudeix del paisatge del congost. La visita es pot fer de manera lliure i gratuïta sense accés al recinte. També s’ofereixen visites guiades accedint al recinte. Per les visites guiades cal fer reserva prèvia.

Horaris
Per la visita guiada cal fer reserva prèvia.
Preus
Adults: 4,00 € Menors de 12 anys: 2,00 €
Contacte
Ajuntament d’Os de Balaguer
973438004
turisme@osbalaguer.cat Veure localització
On menjar i dormir?