aprendre a aprendre, social i ciutadana
Es tracta d’una exposició sobre la salut, de temàtica única a Catalunya, tractada des d’una perspectiva optimista i agraïda. La mostra planteja la salut com un tresor i un patrimoni individual, com a part de la responsabilitat ciutadana davant la comunitat. Aquesta exposició, que fa un viatge pel passat, present i futur de la medicina, compta amb un format rigorós, amè i pedagògic on, a través de recursos audiovisuals, patrimoni històric, objectes actuals, i d’altres recursos interactius, es mostra el llarg camí dels reptes de la medicina i la ciència a Occident.
La mostra està ubicada a la planta 4 del Monestir de Sant Feliu de Guíxols i s’estructura en nou grans àmbits temàtics, i l’espai familiar “Sala d’exploració”. Introdueix l’espai un audiovisual sobre el naixement de la persona i un elogi a la bona vida. A continuació es reflexiona sobre “el tresor de la salut” amb un cofre amb la paraula SALUT.
El tercer àmbit tracta sobre els drets i deures dels ciutadans i també hi ha un homenatge a tots els professionals que ens ajuden a tenir cura d’aquest tresor, ja sigui l’amic, el mestre o el metge més especialitzat. Quan la salut es perd hi ha l’opció de recórrer als professionals -els metges- per recuperar-la. És el tema de la propera sala. La següent fa una reflexió sobre el fet que la salut no sempre ha estat tant a l’abast, i es fa un repàs ràpid als orígens: els remeis casolans, els metges de poble...
El recorregut passa finalment per una imatge de l’actualitat sanitària, amb les grans xifres, noms i col•lectius de la medicina. Tot seguit, en format de grans caixes d’eines, trobem diferents aspectes i solucions actuals que ens permeten augmentar la nostra qualitat de vida.
Els dos darrers àmbits estan dedicats al futur, a través de la presentació de diferents recerques punteres i novedoses que estan duent a terme centres i instituts de Catalunya (aquí de moment hi són presents DipSalut i el projecte de territori cardioprotegit, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i la recerca en nanotecnologia, i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona amb la imatge per al diagnòstic).