30 anys de descobertes | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

30 anys de descobrir, 30 de portes obertes, 30 anys de descOBERTES.

Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment cultural participatiu, obert a tothom i una gran oportunitat per donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat. Aquest 2021 les Jornades Europees de Patrimoni estan d’aniversari i celebren 30 anys.

Des del 1991, les JEP s’han organitzat de forma continuada a Catalunya, i és especialment els darrers 10 anys que han començat a tenir un major reconeixement per part de la ciutadania com la festa major del patrimoni cultural. Unes jornades que any rere any s’han anat consolidant i al llarg d'aquests 30 anys d'organització ens han permès descobrir a fons el nostre territori a través de totes les seves activitats. Unes jornades obertes i participatives per tal que tothom pugui gaudir del nostre patrimoni.

 

Els valors de les JEP


Descoberta
El patrimoni cultural català és ric i variat i moltes vegades el tenim tan a prop que no el coneixem prou. Les JEP obre les portes d’aquests elements patrimonials i conviden a la ciutadania a descobrir-lo.

Participació
La participació es dona en dos nivells: per una banda, la dels museus, monuments, ajuntaments i associacions culturals de tota Catalunya que organitzen activitats gratuïtes el segon cap de setmana d’octubre. Per altra banda, la crida a la ciutadania a participar en les activitats organitzades.

Pluralitat/diversitat cultural
Castells, palaus, esglésies, monestirs, jaciments, fàbriques, museus, espais naturals, nuclis històrics, entre molts altres, obren les seves portes a tot el territori el segon cap de setmana d’octubre per manifestar la diversitats i riques del patrimoni cultural català.

Accessibilitat
Les JEP són un esdeveniment cultural pensat per apropar el patrimoni cultural a tota la ciutadania i en aquest sentit s’ha de dirigir a totes les persones, amb igualtat de condicions i oportunitats.

Identitat
Les JEP permeten descobrir o re-descobrir el patrimoni de Catalunya amb un caràcter festiu i participatiu per tal que la societat s’identifiqui amb aquest, se’l faci seu i així es pugui transmetre a les generacions futures.