30 anys de descobertes | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

30 anys de descobertes

30 anys de descobrir, 30 de portes obertes, 30 anys de descOBERTES.

Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment cultural participatiu, obert a tothom i una gran oportunitat per donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat. Aquest 2021 les Jornades Europees de Patrimoni estan d’aniversari i celebren 30 anys.

Des del 1991, les JEP s’han organitzat de forma continuada a Catalunya, i és especialment els darrers 10 anys que han començat a tenir un major reconeixement per part de la ciutadania com la festa major del patrimoni cultural. Unes jornades que any rere any s’han anat consolidant i al llarg d'aquests 30 anys d'organització ens han permès descobrir a fons el nostre territori a través de totes les seves activitats. Unes jornades obertes i participatives per tal que tothom pugui gaudir del nostre patrimoni.

 

Els valors de les JEP


Descoberta
El patrimoni cultural català és ric i variat i moltes vegades el tenim tan a prop que no el coneixem prou. Les JEP obre les portes d’aquests elements patrimonials i conviden a la ciutadania a descobrir-lo.

Participació
La participació es dona en dos nivells: per una banda, la dels museus, monuments, ajuntaments i associacions culturals de tota Catalunya que organitzen activitats gratuïtes el segon cap de setmana d’octubre. Per altra banda, la crida a la ciutadania a participar en les activitats organitzades.

Pluralitat/diversitat cultural
Castells, palaus, esglésies, monestirs, jaciments, fàbriques, museus, espais naturals, nuclis històrics, entre molts altres, obren les seves portes a tot el territori el segon cap de setmana d’octubre per manifestar la diversitats i riques del patrimoni cultural català.

Accessibilitat
Les JEP són un esdeveniment cultural pensat per apropar el patrimoni cultural a tota la ciutadania i en aquest sentit s’ha de dirigir a totes les persones, amb igualtat de condicions i oportunitats.

Identitat
Les JEP permeten descobrir o re-descobrir el patrimoni de Catalunya amb un caràcter festiu i participatiu per tal que la societat s’identifiqui amb aquest, se’l faci seu i així es pugui transmetre a les generacions futures.