Jornades Europees de Patrimoni 2021 | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

8, 9 i 10 d’octubre de 2021

Les Jornades Europees de Patrimoni celebren 30 anys de descobertes

Un any més, Catalunya celebra les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que té lloc lloc, ininterrompudament a Catalunya, des del 1991. Estan considerades l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. 

Aquest any, la festa major del patrimoni cultural és més especial que mai: se celebren 30 anys d’organització de les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya. Al llarg d’aquests anys, sota l'impuls de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner i l’Associació Capital de la Cultura Catalana, hem apropat la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural a la ciutadania. Centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d’arreu del territori, any rere any, han obert les portes de casa seva i han donat a conèixer el nostre passat i la nostra identitat cultural.
 
Així doncs, els dies 8, 9 i 10 d’octubre et convidem a viure i celebrar amb nosaltres aquests 30 anys de descobertes del patrimoni cultural català amb noves activitats i experiències singulars: portes obertes, visites guiades, concerts, activitats i tallers familiars... Podràs consultar aquest gran ventall de propostes a l'agenda en línia
JEP 2021. Un patrimoni per a tothom
 
El Consell d’Europa proposa celebrar les Jornades Europees de Patrimoni sota el lema Un patrimoni per a tothom. Amb aquest tema, l’edició d’enguany de les Jornades convida a totes les institucions, entitats i associacions que participen en l’esdeveniment a programar activitats tenint més presents que mai la varietat i diversitat de públics i col·lectius, per tal que tothom, en igual de condicions pugui gaudir de la festa major del patrimoni cultural.

“Tota persona té dret a prendre part lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar en el progrés científic i en els beneficis que d'ell resultin”. (Article 27 de la Declaració Universal de Drets Humans).


Tortosa, Capital de la Cultura Catalana 2021
 
Aquest 2021 les JEP tindran un especial protagonisme a Tortosa, Capital de la Cultura Catalana, amb el projecte participatiu Tortosa Desperta el Patrimoni. 3D: Descobreix, Digitalitza, Difon. Durant el mes de setembre, l’alumnat dels Instituts de la ciutat participaran en diferents sessions de digitalització dels elements patrimonials de la ciutat mitjançant l’ús de dispositius mòbils, seguint l’esperit de l’activitat didàctica Desperta el Patrimoni, posada en funcionament durant les JEP 2020.