La comunitat jueva de Tàrrega l'any 1348 va patir un avalot, on segons les fonts documentals de l'època, 300 jueus van ser assassinats. L'excavació arqueològica de les Roquetes confirma aquesta matança i la seva cruesa.
A través de la legislació municipal de la dècada dels 40 del segle XIV, diferents representacions gràfiques en documents notarials i retaules i la contextualització històrica, es posa de manifest el creixent malestar vers la comunitat jueva de Tàrrega, que és percebuda com un element aliè dins una societat majoritàriament cristiana.
L'arribada de la pesta negra és el detonant per aquesta situació de crisi econòmica i tensió social, sent els altres, en el nostre cas, la comunitat jueva, el boc expiatori.
social i ciutadana
Exposició permanent on es fa una visió de la Tàrrega medieval i les comunitats que hi vivien, la cristiana i la jueva. Es pot veure com la bonança econòmica de finals del segle XIII i el primer terç del XIV propicien un creixement de la ciutat -amb peces provinents de la façana gòtica de Santa Maria i diferents convents- i com l'arribada de la crisi sistèmica encetada amb lo mal any primer va enrarint l'ambient a la Tàrrega medieval, que arribarà al seu clímax amb l'arribada de la pesta negra.
Un episodi del programa de TV3 Sota Terra té com a temàtica central l'avalot de 1348