El Museu de Gerri de la Sal proposa aquesta visita guiada a l'alumnat d'educació infantil, primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, universitaris i públic adult.
La vila de Gerri de la Sal es troba situada a la part meridional del Pallars Sobirà, en una estreta vall banyada pel riu Noguera Pallaresa. Quan el visitant passa per Gerri se li ofereix un espectacle ben peculiar: els salins. La sal ha estat qui ha marcat el destí dels seus habitants i també la imatge del poble; els salins arrenglerats com si d’una composició geomètrica es tractés dibuixen un paisatge de gran bellesa.
La visita guiada als Salins de Gerri comença en el recorregut d'una part de l'extensió salinera (0,9 ha) on s'explica com s'elabora la sal a Gerri. La primera parada és davant del brollador d'aigua salada on es fa una introducció de la història i s'explica l'origen del brollador i les qualitats de l'aigua salada. També es visita el brollador. Seguidament es passa a una caseta típica on hi ha una exposició de les eines que s'utilitzaven en la feina del salí. Posteriorment s'accedeix al conjunt saliner totalment restaurat (toll, caseta, era i arcabota) on s'explica com es produïa la sal artesana a Gerri.
La visita guiada al Museu ens mostra les antigues sales d'emmagatzematge de la sal, on es pot descobrir la feina que es feia dins del magatzem: tiratge de la sal, el pesatge i les empaquetadores. També es pot veure amb quatre audiovisuals i quatre maquetes la feina del salí, des de que l'aigua surt del brollador fins que es transforma en sal, i finalment hi ha un audiovisual de 5 minuts el qual ens explica la història i l'evolució de la indústria salinera a Gerri. No deixem de banda una part important com són els protagonistes, els antics saliners que surten explicant els seus records de quan treballaven al salí.
La Masia d’en Cabanyes – Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes es posa a disposició de professors/es i alumnes de secundària per a l’acompanyament i assessorament en treballs de síntesi. Història, societat, ciència, manifestacions culturals i artístiques, arquitectura, literatura…aquest espai ofereix la possibilitat d’aprofundir en diferents matèries de manera transversal.
El mNACTEC proposa aquesta visita teatralitzada a l'alumnat d'educació primària.
Un viatge per Àfrica.
Visita-taller. Àfrica és un continent amb una gran varietat cultural i religiosa. A través de la col·lecció del museu, coneixerem la riquesa i la diversitat de les expressions culturals de diferents comunitats africanes. Descobrirem el poble fang de Guinea Equatorial i els bronzes de l'antic regne de Benín, la religió ioruba, el cristianisme d'Etiòpia i el sentit i els rituals relacionats amb les màscares. Explorarem les creences, les relacions amb els avantpassats i els rituals de pas. Descobrirem també la història de les relacions entre Àfrica i Europa, l'impacte del tràfic d'esclaus i el colonialisme i com les peces que veiem van ser valorades pels col·leccionistes europeus. Al taller, treballarem les màscares africanes, veurem els seus significats i com s'utilitzen acompanyades de balls i músiques que formen part de rituals que poden curar, protegir, instruir, espantar o commemorar.
Un viatge per Amèrica.
Visita. A Amèrica, abans de l'arribada dels conqueridors europeus, van existir cultures complexes i sistemes de creences molt diversos: els maies, els inques, els mochica, els nasca... A partir de les peces arqueològiques exposades al museu, la major part de les quals procedeixen d'aixovars funeraris, descobrirem les societats que les van fer, com vivien, la seva religiositat i cosmologia.
Un viatge per Amèrica.
Visita-taller. A Amèrica, abans de l'arribada dels conqueridors europeus, van existir cultures complexes i sistemes de creences molt diversos: els maies, els inques, els mochica, els nasca... A partir de les peces arqueològiques exposades al museu, la major part de les quals procedeixen d'aixovars funeraris, descobrirem les societats que les van fer, com vivien, la seva religiositat i cosmologia. I ho farem a través d'un joc comparatiu per les sales del museu i a partir d'objectes del nostre entorn quotidià. Al taller, descobrirem el significat i la funció dels aixovars i les ofrenes funeràries i la creença en la vida al més enllà amb un exercici creatiu i de comparació etnològica en relació al món d'avui i els nostres objectes preferits.