El CASC presenta noves dades d’un vaixell romà enfonsat del segle I dC | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

El CASC presenta noves dades d’un vaixell romà enfonsat del segle I dC

Degut a la fondària de 40 metres, els arqueòlegs han treballat amb el suport del submarí Ictineu 3 09.11.2016
El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) del Departament de Cultura, en col·laboració amb l’empresa Ictineu Submarins, ha localitzat les restes d’una embarcació romana imperial, segurament de la primera meitat del segle I dC. Es tracta d’un jaciment localitzat a més de 40 metres de profunditat a les costes del Baix Empordà i en el que, degut a la seva fondària, encara no s’hi havien realitzat treballs arqueològics.
 
Per tal de dur a terme la recerca, els arqueòlegs han treballat amb el suport del submarí Ictineu 3, que possibilita immersions més llargues a una fondària superior als 40 metres. Els treballs han permès mostrar el bon estat de conservació del vaixell, el seu interès científic i recollir-ne les dades necessàries per planificar-hi una campanya d’excavació arqueològica en un futur.
 
El submarí Ictnieu ha estat una peça clau per la localització, i també per la valoració i reconeixement de l’entorn en el qual es troba aquest jaciment. Aquesta tasca és bàsica per poder programar, aquest hivern, un treball amb garanties de seguretat i del qual s’esperen resultats científics d’interès, tant per la importància arqueològica, com per la qualitat i singularitat dels materials que es poden arribar a explorar i documentar en aquest vaixell.
 
Gràcies al submarí, els arqueòlegs subaquàtics poden treballar al jaciment i fer-ho amb la mateixa metodologia que a una excavació terrestre.