Els cellers modernistes de la Conca de Barberà | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Celler cooperatiu de l'Espluga de Francolí
2. Celler cooperatiu de Barberà de la Conca
3. Celler cooperatiu de Rocafort de Queralt

Autor: Josep Giribert

Mapa

Els cellers modernistes de la Conca de Barberà

Cèsar Martinell i Pere Domènech i Roure van aixecar autèntiques catedrals del vi
Tarragona
La comarca de la Conca de Barberà, juntament amb l’Alt Camp, concentra un gran nombre de cellers modernistes obra d’arquitectes com Cèsar Martinell o Pere Domènech i Roure. En aquesta escapada et proposem descobrir tres autèntiques catedrals del vi que formen part del mapa dels 150 elements imprescindibles del patrimoni industrial de Catalunya elaborat pel mNACTEC.
 
 
CELLER COOPERATIU DE L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ I MUSEU DEL VI
 
Pots començar la ruta visitant el majestuós celler cooperatiu de l’Espluga de Francolí, un dels primers exponents dels cellers modernistes de Catalunya. Va ser projectat per Lluís Domènech i Montaner i dut a terme pel seu fill Pere Domènech i Roure el 1913. L’edifici està format per tres naus i una bella decoració a la façana, recentment restaurada (juntament amb els contraforts, les columnes i les arcades interiors). Actualment acull el Museu del Vi.
 
CELLER COOPERATIU DE BARBERÀ DE LA CONCA
 
A 15 minuts en cotxe es troba el celler cooperatiu de Barberà de la Conca, construït entre els anys 1920 i 1921 per l’arquitecte Cèsar Martinell. Tots els elements estructurals, com els pilars i els arcs, van ser construïts amb maó col·locat de diverses formes, proporcionant una gran bellesa al conjunt. El disseny dels cups va ser també innovador per aquella època. El cava que es produeix en la zona subterrània el trobaràs a l’agrobotiga del celler.
 
CELLER COOPERATIU DE ROCAFORT DE QUERALT
 
Després d’un altre trajecte en cotxe d’un quart d’hora, podràs visitar el celler cooperatiu de Rocafort de Queralt, obra de Cèsar Martinell l’any 1918, uns anys abans que el Celler Cooperatiu de Barbera de la Conca. A l’interior, Martinell hi va aplicar un sistema constructiu après de Gaudí: l’ús d’arcs parabòlics. Va aconseguir així les perspectives i els espais diàfans que caracteritzen les seves construccions agràries.
 
Aprofita l’escapada per assaborir la gastronomia de la Conca de Barberà com les coques de recapte, els embotits i, especialment, els vins i caves de la D.O.
 
 
Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural