Els molins d’oli del patrimoni industrial català | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


1. Olivera / 2. Façana del molí d'oli Sant Josep (Foto: Lililom) / 3. Museu de l'Oli de Catalunya

Mapa

Els molins d’oli del patrimoni industrial català

Coneix la producció d'oli a Catalunya a través del patrimoni industrial i cultural Lleida
Catalunya compta amb extenses oliveres, essencials per la dieta mediterrània. Sabem de l’oli d’oliva que és molt bo per a la nostra salut però, sabeu com es produeix? Us proposem visitar alguns molins d'oli del nostre patrimoni industrial on podreu conèixer d’on ve aquest ingredient màgic.
 
MUSEU DE L’OLI DE CATALUNYA
El Museu de l’Oli de Catalunya es troba al nucli urbà de la Granadella, a Les Garrigues Altes, un municipi de gran tradició oleícola. Hi podreu visitar les instal·lacions i la maquinària originals del molí fundat el 1920, que va quedar en desús des de la dècada de 1986, i que es troben en molt bon estat de conservació. Hi podeu fer una visita autoguiada o guiada i fins i tot sortir d’excursió per conèixer l’entorn.
 
MOLÍ DE SANT JOSEP
El Molí de Sant Josep, situat a la Pobla de Segur, conserva encara tots els elements d’un molí industrial complet. L’estructura de l’edifici recorda a la d’una església romànica. En l’actualitat, està completament restaurat i s’utilitza com a sala de conferències, recepcions i exposicions d’art. Al primer pis encara s’hi troben les instal·lacions del vell Molí de l’Oli, que actualment forma part del mapa del patrimoni industrial de Catalunya del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC)
 
CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE L’OLI DE COLLBATÓ
L’actual Centre d’Interpretació de l’Oli de Collbató es troba en un dels antics trulls -local destinat a la fabricació d’oli-, concretament al molí on premsaven les olives. En aquest centre coneixereu la tradició olivarera i oliera de Collbató, des de l’Edat Mitjana fins als nostres dies: les dues varietats oliveres, l’evolució estacional de la collita, les eines emprades per elaborar l’oli... Només s’hi fan visites concertades

CELLER DE PAU
Aquest cap de setmana teniu l'oportunitat de conèixer de primera mà com es fa l'oli al Celler de Pau, a l’Alt Empordà. Primer, fareu una volta en trenet pels olivars, collireu les vostres olives i després, un cop al celler veureu, pas a pas, com s’elabora l’oli abans d’embotellar-lo. La propera activitat tindrà lloc aquest dissabte 26 de novembre, no us la perdeu!
 

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural