La navegació ara fa 2000 anys a través de l'arqueologia subaquàtica | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

La navegació ara fa 2000 anys a través de l'arqueologia subaquàtica

L’exposició “Navegants d’Aiguamolls” es pot visitar al Museu d’Arqueologia de Catalunya fins al 2 de juliol 06.04.2017
El Museu d’Arqueologia de Catalunya exposa la mostra “Navegants d’Aiguamolls. 2000 anys de secrets enfonsats”, un recull de les darreres investigacions realitzades entorn la navegació, el comerç i les innovacions aplicades en els vaixells que transitaven fa 2.000 anys per les costes catalanes.

La dominació romana de la zona va transformar la vida dels pobles ibers i la regió es va convertir en una important productora i exportadora de vi. El comerç naval va ser un factor decisiu en la consolidació d’aquesta activitat econòmica. En aquella època, la costa que s’estén entre el Llenguadoc-Rosselló i Alacant estava formada per aiguamolls i albuferes, alternats amb platges de sorra i franges de costa rocosa. 

El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) va excavar entre 2012 i 2016 dues d’aquestes naus comercials, la del Cap del Vol i la de Cala Cativa I, enfonsades a les aigües de Port de la Selva. L’excepcional conservació de les restes en el medi aquàtic ha permès estudiar com estaven construïdes i descobrir els secrets d’una arquitectura naval de gran interès. 

Al jaciment de Cap del Vol, per exemple, s’han conservat elements de les parts altes del vaixell que rarament perduren, com l’obra morta i l’aparell, gairebé únics a la Mediterrània. I, per primera vegada, es mostra una gran reproducció d’un vaixell de fa 2000 anys. 

L’exposició es pot visitar fins al 2 de juliol de 2017

Consulta el programa d’activitats paral•leles.