Castell de Claramunt | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Castell de Claramunt Vigilant del comtat de Barcelona
A 461 metres d’alçada, al capdamunt de la serra de la Guàrdia, és fàcil imaginar-se l’imponent castell de Claramunt vigilant i protegint la conca d’Òdena.
 
I és que malgrat haver patit nombroses destruccions i reconstruccions, aquesta fortalesa del segle X és un dels principals exponents de la xarxa de Castells de Frontera, que marcaven la línia entre el comtat de Barcelona i l’Al-Andalus.
 
Encomanat als seus inicis al llinatge de Claramunt, el castell va esdevenir el centre administratiu del domini senyorial dels Cardona-Medinaceli entre els segles XIV i XIX. No seria, però, fins al segle XX que recuperaria el seu esplendor a partir de la compra i restauració dels seus nous propietaris, la família Miquel.
 
La seva estructura és la clàssica dels castells del segle XII, amb dos recintes emmurallats que ocupen més de 5.000 m2: el superior, el recinte sobirà, amb l’àrea residencial, la sala gòtica i quatre torres, entre les que destaca la torre d’homenatge; l’altre, el recinte jussà, acollia els serveis del castell i actualment en queda un gran pati envoltat de muralles.
 
També es conserven les restes del que va ser l’església romànica de Santa Maria, la primera parròquia de la Pobla de Claramunt.

Planifica la visita

Què puc fer?
El castell de Claramunt és l’escenari de festes populars com l’Aplec del Castell, al maig, o el festival de música Anoia Folk, al juliol.
A banda de les visites guiades, l’itinerari lúdic-cultural “La muntanya dels nens” proposa descobrir sis zones vinculades a l’entorn del castell.
Serveis
Accessibilitat
Horaris
De dimecres a diumenge, inclosos els festius
De l'1 d'octubre al 30 d'abril: de 09.30 a 14.00 h i de 15.00 a 17.00 h.
De l'1 de maig al 30 de setembre: de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 19.00 h.
Tancat els dilluns i dimarts no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener.
Preus
Normal: 3,50 euros
Reduïda: 2,50 euros
Reduïda especial: 1,50 euros
Contacte
Castell de Claramunt
Camí del Castell
08797 La Pobla de Claramunt
Tel. (+34) 670225516 (castell) – (+34) 938086075 (Ajuntament)
On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

La muntanya dels nens

Audiovisual sobre l’activitat lúdica al voltant del castell de Claramunt.