tancar

Si vols visitar escenaris únics i gaudir de les activitats i novetats que ofereixen els principals equipaments patrimonials de Catalunya; si t'agrada conèixer el teu país i reviure la història amb els cinc sentits, dona't d'alta al butlletí Informa't. Inspira't, en el què t'informarem periòdicament de les millors propostes del patrimoni cultural de Catalunya.

Trobaràs moltes idees per inspirar-te!

+subscriure'm
Ciutat ibèrica d'Ullastret L’oppidum dels ‘caps enclavats’

Enfilada al Puig de Sant Andreu, al Baix Empordà, la ciutat ibèrica d'Ullastret és l’assentament iber més gran descobert fins ara a Catalunya. La ciutat, flanquejada per imponents muralles, exercia com a capital de tot el territori indiketa, del qual n’explotava agricultura, ramaderia, mines i pedreres. Era el centre d’un important intercanvi comercial amb la ciutat grega d’Empúries, que exportava els seus productes i de la qual també n’importava producció exterior. Ullastret domina el paisatge suau de l'Empordà i ha estat testimoni d’una de les troballes arqueològiques més importants dels darrers anys: la dels caps tallats d’Ullastret.

Aquest descobriment excepcional es va fer l’any 2012, quan les excavacions en un tram de carrer van posar al descobert 15 fragments cranials humans, entre els quals hi havia dos caps enclavats. Es tracta d’una pràctica ritual d’origen celta que ja havien descrit autors clàssics com Posidoni d’Apamea o Diodor de Sicília, que consisteix en exhibir el cap de l’enemic vençut com a un trofeu de guerra.

Tot i que el conjunt d'Ullastret està format per dos poblats ibèrics, només són visitables les restes del Puig de Sant Andreu, que corresponen a l’última etapa d’ocupació del poblat per part dels indiketes (segle III a.C.). L’itinerari permet veure la muralla ibèrica més gran i antiga de Catalunya, reforçada amb sis torres circulars.

El visitant podrà ‘entrar’ a les cases rectangulars, des de les més modestes, fins a les construccions de les famílies més importants, l’aristocràcia íbera, caminar pel carrer empedrat i descobrir el sistema de recollida d’aigua mitjançant cisternes excavades a la roca, a imatge de les existents a la colònia grega d'Empúries. La vida espiritual dels antics habitants d’Ullastret ha deixat la seva empremta amb les restes de tres temples, del segle IV aC i III aC. Completa el conjunt el Museu monogràfic d'Ullastret, que permet interpretar el jaciment i conèixer la cultura ibèrica a la zona nord-est de Catalunya. El conjunt d’Ullastret és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Planifica la visita

Què puc fer?

No et perdis les activitats, tallers i visites que organitza el conjunt d’Ullastret que permeten conèixer com era la vida dels ibers.

Serveis
Lloguer d'espais
Horaris

Del 16 de setembre al 15 de juny
De dimarts a diumenge: de 10 a 14 h i de 15 a 18 h
Dilluns tancat

Del 16 de juny al 15 de setembre
De dimarts a diumenge: de 10 a 20 h
Dilluns tancat

Setmana Santa: regeix l'horari d'estiu

Tancat: 1 i 6 de gener, 25 i 26 de desembre

Preus

Entrada normal: 3,50 €

Entrada Grup: 3,00 €. Grups de 15 o més persones

Entrada reduïda: 2,50 €. Les persones de 65 anys o més, persones menors de 25 anys, pensionistes, famílies (2 adults i un nen o més), persones amb certificat de discapacitat.

Entrada reduïda especial: 1,50 €. Grups d’estudiants amb professor que hagin fet reserva prèvia en monuments i jaciments entre l’1 de juny i el 31 d’agost i persones posseïdores del carnet de família nombrosa o monoparental.

Entrada gratuïta: Les persones menors de 8 anys, persones aturades, persones membres de l’ICOM (International Council o Museums) o de l’ICOMOS (International Council of Monuments), persones membres de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, degudament acreditades, persones professores d’ensenyament reglat, degudament acreditades, grups d’estudiants amb professor que hagin fet reserva prèvia i l'últim dimarts de cada mes entre mesos d’octubre a juny.

Jornades de portes obertes: 23 d’abril (Sant Jordi), 18 de Maig (DIM), 8 d’agost (Festa Major d’Ullastret), 11 setembre (Diada Nacional de Catalunya) i últim cap de setmana de setembre (Jornades Europees de Patrimoni).

Contacte

MAC Ullastret
Afores s/n
Puig de Sant Andreu
17114 Ullastret
Tel. (+34) 972179058

Més informació

Històries del patrimoni

Restauració dels cranis enclavats d'Ullastret

Aquest vídeo mostra l’estudi de les restes cranials trobades a Ullastret que es du a terme als laboratoris de Restauració del MAC Girona