Art i natura al Garraf marítim | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades1. Palau Maricel. Crèdits: ROBOT8A
2. Espai Far. Crèdits: Anna Genís
3. Museu Romàntic Can Papiol. Crèdits: Maria Rosa Vila

Art i natura al Garraf marítim

En aquesta escapada us podeu oblidar del cotxe i conduir, perquè el tren arriba al Garraf, Sitges i Vilanova i la Geltrú, tres indrets on gaudireu del parc natural, els horitzons infinits de la mar i l’art.
El Garraf

La primera parada és el Garraf, un nucli encisador que conserva a la platja les casetes de fusta dels banyistes. Després de fotografiar-les, agafem la ruta que surt des de l’estació de tren i va fins al Palau Novella. No cal fer-la sencera, en podem fer un tram i fer un tastet de natura feréstega pròpia del Parc del Garraf, des d’on s’albiren la mar blava i els horitzons infinits.

Sitges
 
La següent parada és Sitges. Després de perdre’ns pels carrerons del nucli antic, com el d’en Bosch o el de la Davallada, i passejar per racons icònics com la plaça del Baluard, és hora de fer una immersió en la riquesa artística que atresoren els seus museus. De fet, aprofitant que som a la plaça del Baluard i el carrer del Fonollar, visitem el Museu del Cau Ferrat, on Santiago Rusiñol tenia la casa-taller, avui museïtzat i on es conserven les col·leccions d’art de l’escriptor i pintor; el Museu de Maricel, que proposa un sorprenent itinerari artístic des del segle X fins al realisme i la figuració de la primera meitat del segle XX, i el Palau de Maricel, un dels edificis més emblemàtics de Sitges, amb salons magnífics com el Saló d’Or, el Saló Blau o la Sala Vaixells, i també un claustre i unes terrasses que tenen una vista privilegiada de la Mediterrània. A Sitges també podem visitar la Fundació Stämpfli, que reuneix una de les col·leccions d’art contemporani més rellevants de Catalunya.
 
Vilanova i la Geltrú

Seguim el recorregut amb el tren. La següent, i última, parada és Vilanova i la Geltrú, una localitat amb una gran vida cultural. La podem començar a assaborir al costat mateix de l’estació, al Museu del Ferrocarril de Catalunya, que impacta per les locomotores a vapor que té, altives i monumentals. No gaire lluny, en direcció a la mar, hi ha l’Espai Far, on es poden visitar el Museu del Mar, a l’antiga casa del faroner; el bot de salvament Víctor Rojas, un dels tres que es conserva a Catalunya, i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués, que mostra ginys de vaixells, sorres de tot el món, maquetes navals...
 
I si ens endinsem pels carrerons del nucli històric, descobrirem el Museu Romàntic Can Papiol, una casa museu on és possible conèixer com era la vida quotidiana d’una família benestant del segle XIX gràcies al recorregut que es fa per les seves estances, decorades amb mobiliari de l’època.


 
*Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural