Cap de setmana romànic: comarques de Tarragona | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. L'Assumpció de Gandesa
2. Castell de Miravet (Autor: Josep Giribet)
3. Arc de Berà (Autor: Bob Masters)
4. Monestir de Santa Maria de Poblet (Autor: Josep Giribet)

Mapa

Cap de setmana romànic: comarques de Tarragona

Romànic guerrer i monacal
Pensar en el patrimoni de Tarragona ens porta inevitablement cap a l’herència romana. Però la riquesa monumental tarragonina va molt més enllà. El millor exemple? La personalitat de l’estil cistercenc, construït en base a l’art romànic.

EL FRONT DE BATALLA

Et proposem començar aquesta escapada per un escenari que ha estat testimoni de moltes lluites: la Terra Alta ha sobreviscut a les Guerres Carlines i a la Batalla de l’Ebre. Gràcies a això, a Gandesa encara hi podem veure l’església de l’Assumpció i la seva portalada romànica amb la “signatura” inconfusible de l’escola lleidatana.

Dalt d’un turó sobre l’Ebre s’alça l’antiga llar dels templers. L’imponent Castell de Miravet fusiona detalls musulmans i bizantins amb el romànic de transició cap al gòtic. El teu proper destí és Siurana, on hi trobaràs el castell que va ser el darrer reducte musulmà a Catalunya. Ben a prop, però, s’hi ha trobat evidències de pobladors encara més antics: pedres de sílex ben esmolades pels homes prehistòrics!

LA VELLA TÀRRACO

La muralla, l’amfiteatre i l’arc de Berà són testimonis de segles de vida romana a l’entorn de Tàrraco. L’envejable patrimoni de l’antiga Roma va ser testimoni de la conquesta de la ciutat per Ramon Berenguer III al segle XII, i de la construcció de la futura Catedral. Aquest temple dedicat a Santa Maria és la joia de la part alta de Tarragona. Des de l’exterior podràs veure el sarcòfag de Bethesda, un vestigi paleocristià del segle IV integrat al seu mur.

LA TERRA DEL CÍSTER

És hora de submergir-te en el món cistercenc, el d’una orde religiosa a la que pertanyen dos dels monestirs més remarcables del nostre país. Poblet és un llibre d’història obert: panteó dels reis d’Aragó en el passat, actualment és l’únic monestir català declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Molt a prop, Santes Creus representa el cistercenc més autèntic de la zona. I és l’únic monestir de l’anomenada Ruta del Císter que ja no acull vida monacal. Aquí descansen les restes mortals de Pere el Gran i Roger de Llúria, dos dels artífex de la supremacia de la Corona d’Aragó a la Mediterrània a finals del segle XIII.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural