tancar

Si vols visitar escenaris únics i gaudir de les activitats i novetats que ofereixen els principals equipaments patrimonials de Catalunya; si t'agrada conèixer el teu país i reviure la història amb els cinc sentits, dona't d'alta al butlletí Informa't. Inspira't, en el què t'informarem periòdicament de les millors propostes del patrimoni cultural de Catalunya.

Trobaràs moltes idees per inspirar-te!

+subscriure'm
Reial Monestir de Santes Creus El cel a la terra

A la riba del riu Gaià hi trobem el monestir de Santes Creus, el que va ser el centre d'una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d'Aragó. Amb una arquitectura sòlida, greu i austera, l’abadia reflecteix el model canònic dels monestirs del Cister (juntament amb Vallbona de les Monges i Poblet). Visitar Santes Creus és reviure un temps en què la puresa i l’allunyament del món es concretaven en un punt ben ancorat a la terra.

Fundat el 1160, el moment àlgid de Santes Creus va ser entre els segles XIII i XIV, per la seva estreta relació amb la noblesa i el llinatge reial. Els reis Pere el Gran i Jaume II el Just i la seva muller Blanca d'Anjou van ser mecenes del monestir i van escollir ser enterrats aquí, en dos mausoleus gòtics al costat de l’altar major. L’estudi i restauració dels panteons reials, el 2010, van permetre descobrir les restes de Pere el Gran i Blanca d’Anjou, els únics reis de la Corona d’Aragó les restes dels quals han pervingut intactes.

La planta del monestir organitza els espais en funció de les necessitats de la comunitat. L’església, oberta al culte el 1225, es un exemple de la transició del romànic al gòtic. Tot i oferir sensació de lleugeresa i grandiositat, és un temple sòlid i auster. Contrasta amb l’esplendor del claustre, del segle XIV, el primer d'estil gòtic de la Corona d'Aragó.

Planifica la visita

Què puc fer?

No deixis de fer el recorregut pel monestir per descobrir els espais des dels punts de vista arquitectònic, artístic i funcional. Endinsa’t també en el seu entorn prenent com a fil conductor les llegendes medievals de Santes Creus. Visites guiades i en grup.

Serveis
AccessibilitatLloguer d'espais
Horaris

De dimarts a diumenge, inclosos els festius.

De l'1 d'octubre al 31 de maig: de 10.00 a 17.30 h

HORARI SETMANA SANTA - Divendres, dissabte i diumenge: de 10.00 a 19.00 h. Dilluns: de 10.00 a 17.30 h

De l'1 de juny al 30 de setembre: de 10.00 a 19.00 h

Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener.

Preus

Normal: 5,50 euros
Reduïda: 4,50 euros
Reduïda especial: 3,00 euros
Entrada gratuïta els dies: 22 d'agost, 11, 27 y 28 de setembre y 13 de desembre.

Contacte

Reial Monestir de Santes Creus
Plaça Jaume el Just, s/n
43815 Aiguamúrcia (Tarragona)
Tel. (+34) 977638329

On menjar i dormir?

Més informació

Històries del patrimoni

Obertura del sarcòfag de Pere el Gran

Quan es complien 850 anys de la fundació del monestir de Santes Creus, va començar la restauració del panteó reial de Santes Creus