Cap de setmana romànic: del Ripollès a la Catalunya del Nord | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades


 
1. Santa Maria de Ripoll (Autor: Josep Giribet)
2. Sant Jaume de Frontanyà (Autor: Bob Masters)
3. Sant Quirze de Pedret
4. Fàbrica de Ciment Asland

Mapa

Cap de setmana romànic: del Ripollès a la Catalunya del Nord

Coneix el romànic dels comtes
Et proposem començar la ruta allà on descansen personatges il·lustres com Guifré el Pilós, Ramon Berenguer III, Ramon Berenguer IV i Bernat Tallaferro. Ens referim al monestir de Santa Maria de Ripoll: un monument emblemàtic del nostre romànic consagrat l’any 888. Entretenir-se amb les escultures del seu magnífic pòrtic és imprescindible!

BERGUEDÀ: ENTRE L’ART I LA INDÚSTRIA

A Sant Jaume de Frontanyà hi trobaràs tot un supervivent del romànic: el seu monestir. De l’original només en queda l’església, tres absis i el transsepte. Cal fixar-se en el seu cimbori de dotze cares, únic a tot el romànic català.

Art i treball defineixen el Berguedà. A Cercs pots visitar l’església preromànica de Pedret, passant prèviament pel pont gòtic que hi dóna accés. Tot això sense oblidar la història més recent de la població, que coneixeràs al Museu de les Mines de Cercs. Al nord hi ha Guardiola de Berguedà, també de caràcter miner i també amb un tresor romànic: el monestir (restaurat) de Sant Llorenç prop Bagà.

Abans de deixar la comarca et proposem fer dues parades més. Primer per visitar el patrimoni de Pobla de Lillet, on la seva església custodia un Crist del segle XII. Però si prefereixes estar a l’aire lliure pots passejar pels Jardins de Can Artigas, dissenyats per Antoni Gaudí, i el Pont Vell romànic.

La ruta continua seguint el curs del Llobregat fins arribar a Castellar de n’Hug, on hi podràs veure les seves dues cares: la romànica amb les esglésies de Santa Maria i de Sant Vicenç de Rus, i la industrial amb l’antiga Fàbrica de Ciment Asland.

CAMÍ DEL CANIGÓ

A Bellver de Cerdanya no et perdis el campanar de Santa Eugènia de Nerellà. La seva particularitat és que està fortament inclinat cap al sud-est. Per això, se’l coneix com la ‘Torre de Pisa de la Cerdanya’! Però molt abans que hi arribés el romànic, aquesta zona ja tenia meravelles artístiques com les pintures rupestres de l’Abric de la Vall d’Ingla i els vestigis de la Cova d’Anes.

Guils de Cerdanya és la penúltima parada d’aquesta ruta que et proposem. El romànic de Sant Esteve de Guils i la seva ornamentació amb motius animals et sorprendran. I, per últim, et donem un bon motiu per endinsar-te al Conflent: al peu mateix del Canigó hi ha l’abadia de Sant Miquel de Cuixà. Sabies que els seus capitells es troben actualment a Nova York?


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural