Cap de setmana romànic: els Pallars i l’Alt Urgell | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

 
 
1. Castell de Mur (Autor: Josep Giribet)
2. Santa Maria de Mur (Autor: Josep Giribet)
3. Sant Climent de Coll de Nargó (Autor: Josep Giribet)

Mapa

Cap de setmana romànic: els Pallars i l’Alt Urgell

Romànic al cor del Pirineu
Castells encimellats, pintures amagades durant segles i, fins i tot, uns follets que no poden deixar de treballar ni un sol moment, tot i que no són responsables de l’excel·lent romànic de la zona, que se sàpiga...

Aquestes i altres sorpreses les trobaràs al recórrer tres de les comarques més extenses de Catalunya: l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà.

EL DOMINI DEL TERRITORI

A la Serra del Montsec, dominant la Conca de Tremp sobre un promontori, hi trobaràs una parella medieval de luxe separada per només un centenar de metres. El Castell de Mur i l’antic Monestir de Santa Maria són dos exemples extraordinaris de l’arquitectura religiosa i civil romànica.

Creuant el riu Noguera Pallaresa arribaràs a un altre lloc excepcional: Llimiana conserva  quatre esglésies del segle XI i les muralles d’un castell encara més antic. A Isona i Conca Dellà hi conviuen el patrimoni històric, arquitectònic i paleontològic: castells, esglésies, vestigis de la Guerra Civil i restes de dinosaures que podràs contemplar a l’aire lliure o al Museu de la Conca Dellà.

A la Vall Fosca cal fer parada a les esglésies de Cabdella i Torre de Cabdella. I si també t’interessa la història més recent, no et pots perdre una visita al Museu Hidroelèctric.

DE LA NEU A LA SAL

El Pallars Sobirà és la terra dels minairons, uns follets treballadors i incansables que han excavat la majoria de tarteres del Pirineu. Però aquesta comarca també alberga joies romàniques a València d’Àneu, Esterri i la Guingueta, amb els vestigis de la canònica de Santa Maria d’Àneu al capdavant.

Si t’endinses al Baix Pallars, val la pena aturar-se per contemplar el singular absis de dos nivells de Sant Serni de Baiasca i les seves pintures murals, de les poques que es conserven in situ al Pirineu. A Gerri de la Sal hi trobaràs l’església de l’antic monestir visigòtic i únic vestigi conservat de l’antiga abadia.

ALT URGELL, NUCLI DE LA CRISTANDAT

A la Seu d’Urgell hi ha una de les grans catedrals de Catalunya: Santa Maria d’Urgell és l’única íntegrament romànica que es conserva. Més modesta és l’església de Sant Climent de Coll de Nargó; els finestrals amb arc de ferradura del primer cos del campanar són fruit de la influència islàmica.

Visitar les pintures d’Estamariu i el monestir de Sant Sadurní de Tavèrnoles, a Anserall, són dues de les millors maneres d’acabar aquesta ruta. Però ens trobem massa a prop d’Andorra per no acostar-nos a la petita església de Sant Miquel d'Engolasters i a l’interessant temple prerromànic de Santa Coloma.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural