Per aquestes festes de Nadal els equipaments patrimonials de Catalunya han organitzat un ventall d’activitats per a gaudir del patrimoni i de la cultura en general durant aquestes festes de Nadal. En total hi ha més de 120 activitats per triar entre les quals hi ha exposicions, tallers, visites guiades, espectacles, tallers per preparar la Nit de Reis, vistes teatralitzades, titelles, gimcanes.
Activitats als museus i monuments de la Generalitat de Catalunya
Al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona, els diumenges de desembre organitza el taller “Màgia i misteri de l’antic Egipte”, especialment orientat a famílies que transporta a l’univers de l’antic Egipte, que amb el preu inclou l’entrada al museu.
La seu d’Empúries, organitza tallers de Nadal pels dies 27 i 31 de desembre i 2 i 3 de gener, on els més petits jugaran i faran treballs manuals per emportar-se a casa i faran una gimcana tot descobrint espais de la ciutat grega i romana. Aprendran com celebraven l’arribada de l’hivern els antics habitants d’Empúries i participaran en un teatre d’ombres per poder començar a jugar abans que passin els Reis d’Orient.
El Monestir de Sant Pere de Galligants, seu del Museu d’Arqueologia a Girona, ha organitzat uns matins divertits pels dies 27 de desembre i 3 de gener en els quals la companyia de la Sal d’Olot explicarà contes de Nadal musicats i ensenyarà a fabricar els seus amulets.
Al MAC Ullastret, ha preparat per al diumenge 29 de desembre “Ullastret en família” una manera diferent perquè grans i petits coneguin els racons de la ciutat de la ciutat ibèrica d’Ullastret, l’assentament iber més gran descobert fins ara a Catalunya, amb la gimcana familiar que proposen des del museu.
El Museu d’Art de Girona ha organitzat diverses activitats. El dia 21 de desembre un concert de nadales amb les veus de l’alumnat de l’Escola de Música Preludi és ja una tradició al museu. El 28 de desembre un taller per a preparar el cotilló per la festa de Cap d’Any. I per començar el nou any, el 4 de gener, proposa una activitat on un personatge sortit d’una obra d’art farà de guia amb les pistes necessàries i ajudarà a descobrir un tresor amagat al museu.
El Museu d’Història de Catalunya ha programat espectacles de titelles per als dies 27 de desembre i 3 i 4 de gener perquè tota la família gaudeixi del Nadal. Són tres històries molt diferents però amb punts en comú amb les quals es podrà conèixer una mica més de la història a través de les titelles i marionetes.
El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha organitzat com cada any diversos tallers sota el títol “vacances al Museu” amb els quals els infants descobriran de prop la ciència i la tècnica. El museu organitza també una de les cites més esperades del Nadal: l’arribada del patge Xiu-Xiu que el 27 de desembre, recollirà les cartes als Reis Mags al vestíbul del Museu. A més durant totes les vacances els visitants del mNACTEC podran gaudir de la nova exposició “Una MIRada a l’espai cinema i astronàutica” que presenta la història de l‘estació espacial internacional MIR i de les aportacions de la tecnologia espacial a la vida diària i les missions futures a l’espai. La gran sorpresa d’aquesta exposició és que compte amb una rèplica a escala real de la primera MIR, on els visitants podran pujar i descobrir el seu interior.
El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona continua durant les festes de Nadal amb les visites guiades al conjunt monumental de Centcelles, al Teatre romà de Tàrraco, i els itineraris pel MNAT.
Altres monuments nacionals gestionats pel Departament de Cultura com el Conjunt Monumental de Sant Pere de Rodes, la Cartoixa d’Escaladei, el Castell de Miravet, el Reial Monestir de Santes Creus o el Castell Monestir d’Escornalbou ofereixen visites guiades especials els dies de Nadal.
A part dels museus, monuments i jaciments de la Generalitat de Catalunya,
més de 80 equipaments culturals d’arreu del territori català organitzen activitats per aquestes Festes de Nadal. A més, com a novetat, organitzem un concurs a la xarxa social Instagram adreçat a tots els ciutadans i ciutadanes que vulguin compartir les seves experiències d’aquest Nadal al patrimoni cultural amb les etiquetes #NadalCultura i #patrimonicultural. Entre els participants en aquest concurs se sortejaran 10 carnets d’accés als monuments: 5 passis anuals i 5 carnets de la Ruta del Cister.