"Els Català, fotògrafs d’un segle", arriben al Museu d'Història de Catalunya | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Actualitat

"Els Català, fotògrafs d’un segle", arriben al Museu d'Història de Catalunya

És la primera exposició dedicada a la nissaga fotogràfica dels Català, una de les més prolífiques i més reconegudes del país. 19.01.2022
  • La mostra és fruit d’una col·laboració entre organismes, a fi de sumar esforços i voluntats. Està organitzada entre el Museu d’Història de Catalunya i l’Arxiu Nacional de Catalunya, amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Del 19 de gener al 25 de setembre es podrà visitar al Museu d’Història de Catalunya l’exposició Els Català, fotògrafs d’un segle, organitzada pel Museu d’Història de Catalunya (MHC) conjuntament amb l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i amb la col·laboració del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

L’exposició, comissariada pel fotògraf Andreu Català, proposa un acostament a la trajectòria de la nissaga fotogràfica i aplega 180 imatges seleccionades pel seu valor com a testimoni de les característiques essencials de la producció fotogràfica dels tres Català. Procedeixen dels fons extraordinaris dipositats pels hereus dels fotògrafs a l’Arxiu Nacional de Catalunya, gràcies a un acord signat amb el Departament de Cultura, a l’estiu del 2017 (els arxius de Pere Català i Pic i el seu fill Pere), i a l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes (en el cas de Francesc Català-Roca). L’aliança de les tres institucions suma esforços i voluntats, en el marc de la commemoració del centenari del naixement del fotògraf Francesc Català-Roca i centenari del naixement, l’any vinent, del seu germà, Pere Català i Roca.
 
Aquesta exposició ens permet endinsar-nos en l’ingent llegat de Pere Català i Pic, Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca, tres fotògrafs d’una mateixa nissaga i màxims exponents de la fotografia a Catalunya. A més, la mostra posa de relleu la figura de Maria Àurea Català, formada a la Llotja, que va participar com a retocadora en l’aventura fotogràfica al costat del pare i els germans.

La història de la fotografia del segle XX a Catalunya no la podem escriure sense els Català. Les seves imatges no només són testimoni dels moviments i corrents artístics i culturals que es van produir al llarg del segle XX, sinó que també formen part de la iconografia de la història del país.
 
En paraules del comissari, «la mostra pretén convidar a trobar punts comuns entre els autors i a reflexionar lliurement sobre l’extraordinària capacitat comunicativa i evocativa de la fotografia. I així mateix, reconèixer la trajectòria dels tres fotògrafs, que van ser testimonis o, fins i tot, protagonistes d’alguns dels fets i de les fites més rellevants de la història i la cultura catalanes del segle XX».
 
Tres trajectòries que conflueixen
 
L’exposició "Els Català, fotògrafs d’un segle" és el resultat d’una recerca i coincideix amb la recuperació en publicacions recents de l’obra del pare, Pere Català i Pic (autodidacte, personatge singular i fotògraf de talent, introductor de la modernitat fotogràfica a Catalunya), de la forta valoració com a creador original de Francesc Català-Roca (l’home que fa de lligam entre les generacions de fotògrafs d’abans i després de la guerra) i de la consciència de la necessitat de salvar de l’oblit l’altre germà, Pere Català i Roca, apassionat de la fotografia, activista cultural infatigable i autèntic gestor de l’estudi PIC, entestat a conservar el patrimoni material i immaterial dels Països Catalans. La mostra pretén, doncs, avançar en un nou període d’anàlisi acurada, reflexió i noves lectures de l’obra dels tres fotògrafs de la nissaga, explicats conjuntament.
 
La tria fotogràfica que materialitza l’exposició vol convidar a identificar els punts comuns entre els tres autors i a reflexionar lliurement sobre l’extraordinària capacitat comunicativa i evocativa de la fotografia. Així doncs, les imatges seleccionades s’han organitzat en sis espais, que ens condueixen a sis àmbits narratius diferents, sota els títols «On?» (el territori), «Quan?» (el patrimoni i l’arquitectura), «Què?» (la cultura popular i l’esfera social), «Qui?» (el retrat), «Per què i per a què?» (la fototècnia i la publicitat) i «Com?» (la innovació).
 
L’exposició posa en valor totes les facetes de l’obra de la nissaga a través d’imatges, cartells, objectes i projeccions audiovisuals. Amb la mostra, el Museu d’Història de Catalunya (MHC), l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) volen contribuir al descobriment i coneixement del ric i divers patrimoni gràfic que constitueix la col·lecció de la nissaga. Tot plegat aquest any, en el marc de la commemoració del centenari del naixement del fotògraf Francesc Català- Roca i, l’any vinent, el centenari del naixement del seu germà, Pere Català i Roca.