Els tresors dels antics hospitals | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

Recinte Modernista de Sant Pau
Biblioteca de Catalunya


1. Recinte Modernista de Sant Pau (Robert Ramos)
2. Biblioteca de Catalunya (Bob Masters)

Els tresors dels antics hospitals

Un patrimoni hospitalari que atresora bells edificis medievals, renaixentistes i modernistes
En aquests moments de pandèmia global, el sector sanitari mereix un sentit homenatge. Per això us proposem un recorregut pel patrimoni hospitalari del país. Us sorprendrà que arreu hi ha antics hospitals, molts d’origen medieval i renaixentista, que s’han reconvertit en museus, biblioteques, arxius, centres culturals... Acompanyeu-nos-hi!
 
Us proposem descobrir el patrimoni hospitalari del país, que atresora edificis visitables bells i molt ben conservats. Alguns són d’origen medieval, d’altres representen l’essència del modernisme, i tots han canviat d’ús. Sigui com sigui, aquesta proposta és un homenatge al sector sanitari en el context actual de pandèmia global, i la comencem al Recinte Modernista Sant Pau. Les visites guiades conviden a descobrir com Lluís Domènech i Montaner va treballar per posar l’arquitectura, l’art i l’enginyeria al servei de la salut.

BARCELONA
 
L'arquitecte tenia assimilades les directrius de l’higienisme, un corrent impulsat per metges de la primera meitat del segle xix que denunciaven la manca de salubritat i d’higiene a les ciutats industrials i que va ajudar a regular com havien de ser els habitatges i les ciutats, amb clavegueres, aigua corrent, il·luminació... Per primera vegada, es tenien en compte els factors ambientals que milloraven la salut. La imatge que il·lustra avui el que va suposar aquesta revolució és la del malalt de covid-19, en el seu llit d'hospital, traslladat pel personal sanitari al passeig Marítim de la Barceloneta perquè pogués veure el mar. Tornem al Recinte Modernista Sant Pau, format per pavellons i jardins on passejar i prendre el sol, que es va construir a la primeria del segle XX perquè l’Hospital de la Santa Creu s’havia quedat petit.
 
Aquest antic hospital antic encara existeix: és la seu de la magnífica Biblioteca de Catalunya. S’hi organitzen visites guiades per a grups, però també se’n pot visitar per lliure el vestíbul, des d’on admirar la majestuosa nau gòtica. Durant l’edat mitjana, la medicina tenia un caire marcadament eclesiàstic —el coneixement estava en mans dels monestirs— però la creació d'escoles laiques com la de Salern i universitats com la de Montpeller o Pàdua, així com la traducció de tractats mèdics grecs i àrabs, la van fer avançar molt.

GIRONA
 
Barcelona no és l’única capital que conserva l’antic hospital medieval. A Girona hi ha l’antic Hospital de Santa Caterina, que atresora una farmàcia hospitalària del segle xviii. El Museu d’Art de Girona hi organitza visites guiades en què s’explica l'evolució de la medicina al país.

LLEIDA

A Lleida hi ha l’antic Hospital de Santa Maria, que es va començar a construir a mitjan segle xv i que actualment és la seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. És un dels millors exponents conservats del gòtic civil català, i se’n pot gaudir gràcies a les activitats i presentacions que organitza aquesta institució.

TARRAGONA

A Tarragona, un dels edificis civils que més destaca és precisament l’antic Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, ubicat al carrer de les Coques, fundat a les acaballes del segle XII i actual seu del Consell Comarcal del Tarragonès. És un dels punts inclosos en la ruta per la Tarragona medieval.

REUS
 
Molt a prop d’aquesta ciutat hi ha un altre recinte hospitalari de visita imprescindible, l’Institut Pere Mata de Reus, de Domènech i Montaner. Se’n pot visitar el Pavelló dels Distingits, el més elegant i suggeridor, modernisme en estat pur, amb una profusió de detalls en l’ornamentació que no deixa indiferent a ningú. Des de l’Oficina de Turisme de Reus, s’hi organitzen visites guiades.

VALLS I L'HOSPITALET DE L'INFANT

Continuem el nostre viatge pel patrimoni hospitalari, el llegat de la pràctica de la medicina al nostre país, al Camp de Tarragona: a Valls hi ha l’antic Hospital de Sant Roc, del segle XVI, avui seu de l’Institut d’Estudis Vallencs, i a l’Hospitalet de l’Infant podem visitar l’edifici que dona nom a aquesta vila, fundat a mitjan segle xiv per acollir els pelegrins i vianants que passaven pel coll de Balaguer, un lloc de pas estratègic.

TORTOSA

Si anem cap al sud, trobarem a Tortosa l’antic Hospital de la Santa Creu. És de mitjan segle xviii i en destaca la portalada. En aquest període, la medicina havia avançat molt, sobretot gràcies al coneixement de l’anatomia, i la cirurgia va fer grans passos endavant, també a casa nostra: a Barcelona hi havia estudis superiors de cirurgia.
 
De Tortosa, anem cap a l’interior de les Terres de l’Ebre, on us recomanem visitar Horta de Sant Joan: el Centre Picasso s’ubica en l’antic hospital del poble. De nou, medicina i art tornen a ser bons companys de viatge.

MANRESA I BERGA
 
Ara anem cap al nord. A Manresa podem visitar la capella del Rapte de Sant Ignasi, ubicada a l’antic Hospital de Santa Llúcia, un dels punts de la Ruta Ignasiana, i a Vic hi ha l’Hospital de la Santa Creu, renaixentista, inclós en la ruta turística senyalitzada que es pot fer per la capital d’Osona. I acabem més amunt, a Berga, on ens espera l’antic Hospital de Sant Bernabé, del segle xiv. Va funcionar com a hospital fins al 1981. Actualment, podeu visitar-hi el Museu de la Patum.


*Una proposta d'escapada en col·laboració amb la revista Descobrir 

Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural