Escapada de tardor al Parc Natural del Montseny | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



Parc Natural del Montseny
Museu Etnològic del Montseny
Espai Montseny

Escapada de tardor al Parc Natural del Montseny

El massís del Montseny és sinònim d’un paisatge ric en llegendes i creences, que han donat significat a poblacions com Viladrau, Espinelves i Arbúcies. Les descobrim en un itinerari pintat pels colors de la tardor que ressegueix el patrimoni natural i històric que les ha inspirades.
Amb la tardor ja instal·lada, les tonalitats ocres i reposades tenyeixen els paisatges del Montseny i conviden a passejar entre racons amarats d’aigua que comença a enterbolir la boira. No obstant això, el batec del Montseny no s’atura i habitants mítics, com les bruixes i les dones d’aigua, o llegendaris, com el bandoler Serrallonga, emergeixen a cada pas. L’Espai Montseny, a Viladrau, és una bona manera de conèixer, amb recursos interactius i multimèdia per a totes les edats, els espais que han alimentat aquestes llegendes. Com també ho és visitar la Sala, el mas del conegut bandoler Joan Sala i Ferrer, Serrallonga. Al marge de llegendes i tocant de peus a terra, el paisatge de Viladrau també és remarcable pels seus castanyers, al fruit dels quals dedica la fira que enguany celebra el 28 i 29 d’octubre. Visitar-la és un bon pretext també per endinsar-se a la vila i entrar a l’església de Sant Martí, la primera documen­tada com a parròquia en el domini del castell de Taradell, o la capella de la Pietat, del 1603 i situada a l’interior del nucli urbà.
 
L’escapada pel Montseny segueix fins a Espinelves. S’hi pot arribar des de Viladrau a través d’una caminada de poca dificultat que s’endinsa pels camins de les Guilleries. Al poble, petit i amb carrerons i placetes amb un encant particular, s’hi pot visitar l’església romànica de Sant Vicenç, on destaca el frontal de l’altar, que és una rèpli­ca exacta de l’original, que actualment es troba al Museu d’Art Medieval de Vic (MEV). Però per tornar a la natura i gaudir de la bellesa dels arbres monumentals, cal anar a l’arborètum Masjoan. Es tracta d’un entorn idíl·lic on descon­nectar i descobrir un seguit d’arbres notables —els més alts de Catalunya— plantats entre el 1860 i el 1953. Alguns han estat declarats patrimoni natural del nostre país.
 
La visita ens porta fins a Arbúcies. Envoltat d’alzines, el municipi té tresors dels quals val la pena descobrir-ne la història, com ara el cas­tell de Montsoriu, lligat als vescomtes de Cabrera des del segle XI, o el Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, un centre d’exposició, conserva­ció, difusió i investigació del patrimoni cultural del massís del Montseny.

Una proposta d’escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.