Natura i patrimoni per viure el delta de l’Ebre | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



​1. Caseta de Fusta (Òscar Rodbag)
2. Torre de Sant Joan (Francisco Franco)
3. Torre del Moro (La Ràpita)

Natura i patrimoni per viure el delta de l’Ebre

Llargues platges de dunes i canyissars, arrossars i tradicionals pobles de casetes blanques. Són estampes habituals del delta de l’Ebre. Endinseu-vos en la història, les tradicions i la cultura d’aquest territori visitant els seus museus, centres d’interpretació i altres equipaments històrics.
Us proposem començar aquesta escapada a Amposta, la capital del Montsià. Allà, podeu fer una visita a l’espectacular pont penjant, que creua l’Ebre, i al castell d’Amposta, una antiga fortalesa del segle X. A pocs quilòmetres de la ciutat, podeu anar a veure també la torre de la Carrova, que històricament era el punt estratègic per controlar el tràn¬sit fluvial. I, per submergir-vos en la història i la cultura d’aquest territori, us recoma¬nem que entreu al Museu de les Terres de l’Ebre
 
Després, deixeu enrere la ciutat per endinsar-vos per les carreteres locals i les pistes que solquen els camps d’arrossars i voregen aiguamolls i llargues platges de dunes i canyissars. Situada al cor del Delta, us espera una vila amb molt d’encant que destaca pel color blanc i unes cases peculiars: el Poblenou del Delta. Allà podeu visitar la singular parròquia de la Mare de Déu de la Cinta i desplaçar-vos fins a l’em¬barcador de Magdalenes per gaudir d’una sortida de sol ben espectacular. 
 
Si us agraden les aus, també us proposem gaudir d’una ruta a peu o en bicicleta pels miradors de l’Encanyissada, la llacuna més gran del Parc Natural del Delta de l’Ebre. En aquest mateix indret es troba també un dels museus més antics del territori i actual cen¬tre d’interpretació del Parc, la Casa de Fusta. I, si voleu gaudir d’una experiència única de la zona, a Lo Mas de la Cuixota es pot llogar una barca de perxar i navegar dins d’una petita llacuna mb una vista fantàstica. Abans de marxar d’aquest municipi, és imprescindible visitar la torre de Sant Joan, construïda el 1576 per defen¬sar-se dels atacs de la pirateria sarraïna. 
 
Per acabar, dirigiu-vos a la Ràpita, un municipi de platges tranquil·les i ambient famili¬ar. Podeu anar a la històrica plaça de Carles III, presidida per l’església de la Santíssima Trinitat, i gaudir d’una volta pel passeig Marítim, on podreu observar les seves magnífiques platges i llocs d’interès, com el parc de Garbí o l’històric barri mariner del Xicago. També us proposem fer una visita al Museu de la Mar de l’Ebre, amb exposicions permanents que expliquen les formes de vida de la costa al voltant de la desembocadura de l’Ebre. I per gaudir d’una de les millors rutes senderistes de la zona, pugeu al cim de la Foradada, que regala una esplèndida vista del paisatge muntanyós vers tot el Delta.

Una proposta d'escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.