Rutes del vi: el Penedès | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades

 
 
1. Caves Codorniu
2. Caves Miró
3. Conjunt arqueològic d'Olèrdola - Museu d’Arqueologia de Catalunya
4. Castell de Subirats

Mapa

Rutes del vi: el Penedès

El bressol del cava
Una de les zones vinícoles per excel·lència de Catalunya és el Penedès, amb una llarga tradició en l’elaboració de vins i caves.

En aquesta ruta podem visitar llocs tan emblemàtics com les caves Codorniu, dissenyades per Josep Puig i Cadafalch i que incloïa la zona residencial de la família Raventós i la zona industrial, construïda amb voltes de maó de pla i arcs parabòlics.

Al Penedès hi trobem una gran proliferació de caves, com les Miró a Sant Sadurní d’Anoia –obra de Cèsar Martinell- o la fàbrica de licors i caves Mascaró a Vilafranca del Penedès. Aquest gran nombre de cellers dedicats al vi escumós es deu a la reconversió del sector vinícola de la zona arran de la crisi de la fil·loxera.

Altres caves que podem visitar són les Hill a Moja; val la pena veure les seves galeries subterrànies excavades a la mateixa roca (tapassot) i que formen parets i voltes naturals.

Sense sortir de Moja podem fer un cop d’ull al celler del Sindicat Agrícola, dissenyat per Cèsar Martinell en un estil plenament noucentista, sense cap concessió al modernisme.
 
ARQUEOLOGIA EN ESTAT PUR
Al Garraf hi trobem el Parc Natural d’Olèrdola, que combina la natura amb l’excepcional conjunt monumental: hi podràs veure restes arqueològiques prehistòriques, iberes, romanes i medievals. Olèrdola és, actualment, una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
 
CASTELLS I CULTURA POPULAR
Però el Penedès és també terra de castells –pots visitar els de Gelida i Subirats- i de caramelles, cançons i balls populars que es canten per Pasqua o Pasqua Florida a Vilafranca del Penedès i altres poblacions catalanes.


Hem aconseguit inspirar-te? Tens altres idees interessants per aquesta proposta? Envia’ns-les a través de Facebook o publica les teves imatges a Instagram amb el hashtag #patrimonicultural