Un passeig per la Tarragona marinera | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Escapades



1. Museu del Port de Tarragona (Arxiu AIMPT)
2. Museu del Port de Tarragona
3. T4 Tarraco (Jordi Play)

Un passeig per la Tarragona marinera

La ciutat de Tarragona compta amb una situació privilegiada a la vora del Mediterrani, tant des del punt de vista topogràfic com estratègic. La seva oportuna situació i la bona comunicació per mar ha fet que a Tarragona s’hi instal·lessin diferents pobles, com ara els romans.
Comencem l’escapada al Serrallo, el barri mariner de Tarra­gona, un punt de referència per la seva oferta gastronòmica i la seva privi­legiada situació. Pares, fills i nets de pescadors han seguit la tradició professional dels seus avantpassats per mantenir l’ànima marinera als carrers del Serrallo.
 
Tarragona gaudeix de fet d’un enclavament estratègic al Mediterrani que va afavorir el desembarcament dels romans i el seu desenvolupament com a capital de la Hispània Citerior. Fa més de 2.000 anys que els romans van aixecar les primeres construccions portuàries artificials. Des de llavors, la costa tarragonina ha estat, amb més o menys fortuna, via d’entrada i sortida de productes, idees i persones. La tradició portuària és evident al Moll de Costa del Serrallo, antigues instal·lacions del Port de Tarragona reconvertides el 1986 en un espai d’ús ciutadà i cultural. Allà hi trobem el recentment reformat Museu del Port, que n’explica en profunditat la història, des dels temps de la Tàrraco romana fins a l’actualitat. A més, la vida als molls, els tipus de pesca, les activitats esportives, les embarcacions i les mercaderies vinculades al Mediterrani també hi són representats.
 
Al mateix Moll de Costa tro­bem el Tinglado 4, que durant els noranta va funcionar com a estació marítima de passatgers i que ara acull l’exposició “TAR­RACO/MNAT”, que permet conèixer la història de Tàrraco a través de l'arqueologia i les peces més emblemàtiques de la col·lecció del MNAT.
 
No podem marxar del port sense fer una caminada fins a l’espectacular far de la Banya, un testimoni únic dels fars metàl·lics instal·lats a la desembocadura de l’Ebre. Estava situat a la punta de la Banya i, des d’antuvi, va ser refugi d’embarcacions durant les tempestes i lloc d’intercanvi de mercaderies i avituallament de la zona de la Ràpita.
 
La Tarragona romana també mereix una visita, amb impressionants monuments conservats d’aquella època. Podem contemplar la Necrò­polis de Tàrraco, un dels cementiris tardoromans més coneguts i ben conservats de l’Imperi romà, o el Teatre de Tàrraco, una construcció de l’època d’August que conserva part de la graderia i l’escenari. Però també l’espectacular Amfiteatre, on es feien lluites de gladiadors i caceres de feres, i el passeig arqueològic amb la muralla romana.
 
Una proposta d'escapada en col·laboració amb la revista Descobrir.