MNAT | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
MNAT Un viatge a la cultura romana
T

La importància històrica i monumental de l’antiga Tarraco té el seu reflex en l'actual Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), un centre de referència per conèixer la vida d'aquest període. Format durant la primera meitat del segle XIX, el MNAT és el museu més antic de Catalunya en la seva especialitat i el seu extens fons il·lustra de forma magistral el procés de romanització de la Península Ibèrica.

Ubicat des del 1960 en un edifici de nova planta, al subsòl s’hi conserva un fragment del llenç de la muralla, que es va conservar in situ. Entre les peces més destacades recuperades de l’antiga Tarraco s’hi pot veure part d’un medalló (clipeus) amb la representació de Júpiter-Ammó, l’ara dedicada al Numen dels Augusts, un pedestal d’estàtua amb una inscripció dedicada al geni de la Colònia Tarraco, les estàtues de Bacus, Hèrcules nen, Claudi i Minerva, el retrat de Neró Juli Cèsar i els sarcòfag dels Lleons i del Pedagog.

Capítol a part mereixen els mosaics de gran qualitat que conserva el museu, com el del cap de la Medusa -el millor dels trobats a Tàrraco-, procedent de la zona residencial de la ciutat; el que representa Euterpe, musa de la música, descobert a la vil·la romana dels Munts (Altafulla); la lauda sepulcral d’Òptim, mosaic funerari amb inscripció, localitzat a la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona; i el mosaic dels Peixos, que decorava una estança de la vil·la romana de Cal·lípolis, al terme municipal de Vila-seca.

Entre les peces més singulars del MNAT, una nina articulada d’ivori trobada a l’interior del sarcòfag d’una nena a la Necròpolis Paleocristiana i la llàntia de bronze decorada amb la representació d’una màscara teatral procedent de la vil·la romana de la Llosa.

A més del Museu Arqueològic, el MNAT gestiona el Museu i Necròpolis Paleocristians, la Vil·la romana dels Munts (Altafulla) i la Vil·la romana de Centcelles (Constantí). Integra també els coneguts monuments de l'Arc de Berà i la Torre dels Escipions −situats a la Via Augusta−, així com el Teatre romà de la ciutat. Un conjunt de primer ordre que és Patrimoni Mundial des de l’any 2000 i que apropa al visitant una etapa fonamental de la història europea.

Planifica la visita

Què puc fer?

Gaudeix de l’extraordinari llegat de l’antiga Tarraco amb les activitats programades pel MNAT al Museu Arqueològic i als centres monumentals del territori. El museu ofereix també un ampli catàleg d’activitats educatives per als més petits.

Serveis
Accessibilitat
Horaris

Gener, febrer, març, abril, maig, octubre, novembre i desembre:
Laborables de 9:30 a 18 h.
Diumenges i festius de 10 a 14 h.

Juny, juliol,agost i setembre:
Laborables de 9:30 a 20:30 h.
Diumenges i festius de 10 a 14 h.

Dilluns tancat

Tancat els dies: 1 de gener, 1 de maig, 25 i 26 de desembre.
Dies festius locals: 19 d’agost i 23 de setembre.

Preus

Entrada: 4,50 €

Entrada reduïda: 3,50 €
Les persones de 65 anys o més, pensionistes, les persones titulars del Carnet Jove, estudiants amb carnet d’estudiant internacional, les persones posseïdores del carnet de família nombrosa o monoparental, grups no turístics de 10 o més persones amb reserva prèvia

Entrada gratuïta:
Les persones menors de 16 anys, persones aturades, persones membres de l’ICOM (International Council o Museums) o de l’ICOMOS (International Council of Monuments), persones membres de l’Associació de Museòlegs de Catalunya, degudament acreditades, persones professores d’ensenyament reglat, degudament acreditades, grups d’estudiants amb professor que hagin fet reserva prèvia i l'últim dimarts de cada mes entre mesos d’octubre a juny.

Contacte

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona
Plaça del Rei, 5
43003 Tarragona
Tel. (+34) 977236209

Veure localització
On menjar i dormir?