Ajuntament d’Arnes | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya
Ajuntament d’Arnes Primeres mostres del Renaixement a Catalunya
T
A Catalunya, el gòtic va durar més temps que a les altres regions veïnes. Per tant, les mostres d’arquitectura renaixentista són més aviat escasses. Un dels primers edificis d’aquest estil que es conserven a Catalunya és l’ajuntament d’Arnes (Terra Alta). La prova està al fris de les sis finestres principals on es pot llegir, consecutivament d’unes a altres, una inscripció amb la data de construcció "1584" i el nom de Joan Vilabona de Queretes.

L’edifici, totalment exempt, compta amb una entrada porxada. El primer pis està delimitat per les sis finestres amb llindes i mitges columnes jòniques adossades, segurament on millor es pot veure la influència renaixentista. Finalment tanca el conjunt un segon pis amb una galeria correguda, actualment encegada. Tot i la seva austeritat destaquen alguns detalls com les gàrgoles o l’escut d’armes en una dovella de la porta central.

L’interior està modificat, però ja no en quedava res de l’original del segle XVI. Va desaparèixer el 1835, durant les guerres carlistes, quan l’edifici va ser incendiat.

Planifica la visita

Què puc fer?
Combina patrimoni cultural amb el patrimoni natural del Parc Natural dels Ports. En dues pinedes prop d’Arnes hi trobem dos arbres monumentals: Lo Pimpoll i Lo pi Ramut. 
Contacte
Plaça de la Vila, 2, 
​43597 Arnes
Tarragona Veure localització
On menjar i dormir?